Fakta: Dario Fo

Född 24 mars 1926, död 13 oktober 2016.

Italiensk skådespelare och dramatiker, en av den politiska teaterns förgrundsfigurer.

Studerade mim hos Jacques Lecoq i Paris. Grundande 1958 teatersällskapet Compagnia Fo-Rame och 1970 teaterkollektivet La Comune, båda tillsammans med sin fru Franca Rame.

Några pjäser: "Grande Pantomima" (1968), "Mistero buffo" (1969), "Vi betalar inte! Vi betalar inte!" (1970) och "Anarkisten som slängdes ut genom ett fönster genom ett misstag" (1974).

Romanförfattare: Romandebuterade med "La figlia del Pappa" om Lucrezia Borgia 2014 och gav året därpå ut "C'è un re pazzo in Danimarca" om livläkaren Johann Friedrich Struensee.

Tilldelades Nobelpriset i litteratur 1997.

Källa: Nationalencyklopedin.

I Svenska Akademiens motivering från 1997 hette det att han "i medeltida gycklares efterföljd gisslar makten och upprättar de utsattas värdighet".

Dario Fo fick sitt internationella genombrott 1960 med "Ärkeänglarna spelar inte flipper". Pjäser som "Anarkisten som slängdes ut genom ett fönster genom ett misstag" och "Vi betalar inte! Vi betalar inte!" gjorde honom till en av den politiska teaterns förgrundspersoner i Västeuropa.

I den senare börjar folk sno varor i en affär och lögn på lögn följer. En räcka av händelser sätts i gång som gör situationen alltmer absurd, berättar regissören Judith Hollander.

– Dario Fo förstod att teater är komiska situationer. Han skriver alltid om absurda situationer och människor som inte reflekterar utan handlar i nuet, säger hon.

"Fabulatore"

Dario Fo var sprungen ur en folklig teatertradition, hans farfar var en känd "fabulatore" och sonsonen gjorde modern teater av den traditionella commedia dell'arten, betonar skådespelaren Björn Granath. När Fo fick Nobelpriset väckte det förvåning i vissa läger eftersom han inte första hand betraktades som en dramatiker utan som en teaterman.

– Det man inte förstod då var att det var ett scenens språk som premierades, vi glömmer ofta att den västerländska litterära traditionen grundas på ett muntligt berättande, det var det som Dario Fo något sätt återupprättade i hela sin teaterkonst, säger Björn Granath.

För honom blev mötet med Dario Fo i slutet av 1960-talet helt avgörande. Granath lyfter fram italienarens enorma publikkontakt och minns särskilt en föreställningen i Bologna där Dario Fo spelade inför cirka 10 000 personer.

– Precis som Jacques Tati hade han gått på mimarskola, men båda utvecklade ett eget sätt att klippa av mimet så att man inte behövde vänta en halvtimme på att ett äpple skulle skapas. De klippte det här och fyllde det med berättande, med texten.

Påven upprörd

Under årtionden har Granath själv spelat ett av Dario Fos viktigaste verk, "Mistero Buffo" (ungefär "Det absurda mysteriespelet" ). En enmansföreställning där en medeltida gycklare ifrågasätter kyrkan och makten, alltid på den eländiges sida, vilket fick dåvarande påven att beskylla Dario Fo för att ha "skändat italienarnas religiösa känslor".

Pelle Andersson, vd för Ordfront och Dario Fos svenska förläggare minns "en upprorsmakare i karnevalistisk anda".

– Han osäkrade vårt sätt att tala och bedriva ett politiskt samtal. Det var han ganska ensam om att föra ut till en större publik. Jag kan inte säga någon annan som kommer i närheten av vad han gjorde.

Dario Fo avled efter att ha varit inlagd på sjukhuset i Milano i tolv dagar, uppger italienska medier.