Fakta: "The girlfriend experience"

Tv-serien, som nu visas på C More, är baserad på Steven Soderberghs film "The girlfriend experience" från 2009. Soderbergh är även exekutiv producent till samtliga 13 avsnitt i seriens första säsong.

Lodge Kerrigan och Amy Seimetz har både skrivit manus och regisserar serien, den senare gör även en roll i fyra avsnitt.

I rollerna: Riley Keough ("Mad Max: Fury road"), Paul Sparks ("Boardwalk empire", "House of cards"), Briony Glassco ("The devil's mercy"), Mary Lynn Rajskub ("Brooklyn nine-nine"), Sabryn Rock ("The story of Luke") med flera.

Kyligt, vackert och voyeuristiskt – samtidigt lockande och spännande. Dramaserien "The girlfriend experience", som nu visas på C More, har hyllats av kritiker som något som sticker ut bland de senaste årens nyproducerade serier.

– Den lyfter fram något som jag inte har sett tidigare. Christine (Riley Keough) är en intressant kvinna som trots att hon arbetar inom eskortbranschen aldrig utmålas som ett offer utan är provokativ utan att be om ursäkt, säger Paul Sparks som i serien spelar David Tellis, Christine Reades chef på en stor advokatfirma där hon arbetar som praktikant.

Hyllar sin motspelare

Vid sidan av arbetet på firman drygar Christine ut kassan genom att träffa välbärgade, ofta gifta, män för att erbjuda dem en "flickvän" som lyssnar och har sex. Kunderna blir allt fler, samtidigt som det på jobbet hettar till när Christine och Davids vägar möts vid sidan av det professionella.

Bakom serien, baserad på Steven Soderberghs film med samma namn, står "Claire Dolan"-regissören Lodge Kerrigan och "The killing"-skådespelaren Amy Seimetz.

– Att vara skådespelare är ett väldigt sårbart yrke, och ens sexuella jag är extremt sårbart. Det är onaturligt samtidigt som sexscener attraherar sårbarheten hos en. Riley (Keough) är extremt talangfull och generös som skådespelare. Hon har, om hon så vill, en stor framtid i den här branschen, säger Paul Sparks.

Intima inspelningar

Efter att ha gjort roller i stora serier som "Boardwalk empire" och nu senast "House of cards" lyfter Sparks fram den mindre produktionen bakom "The girlfriend experience" som något som han, utöver manuset, fastnade för.

– De andra serierna är jättestora och har enorma budgetar så det går inte att jämföra. Det här var intimt, inga stora husbilar och man tog det som det kom. Man får lätt vänner och blir ett team, det liknar mycket min bakgrund från teaterscenen, säger han och fortsätter:

– Båda har sina fördelar, men jag känner mig ibland mer bekväm med mindre produktioner. Här är ju manusförfattarna även regissörer och är med hela tiden, vilket är nytt för mig.

Enligt Sparks gjorde man tidigt klart att första säsongen av serien skulle vara fristående och att rolligurer och handling ska förändras vid en eventuell uppföljare.

– Jag vet inte så mycket mer än att jag inte ska vara med i samma utsträckning. Men jag tror att det blir bra, jag kommer att titta!