Fakta: Operahuset i Sydney

Den danske arkitekten Jørn Utzon blev världsberömd när han vann den internationella tävlingen om ett nytt operahus i Sydney. Kraven i tävlingen begränsade inte kostnaden eller utformningen, mer än att huset skulle innehålla en konserthall för symfoniorkestrar och en för opera.

Operahuset består av tio vita betongskal på en 15 meter hög plattform och invigdes 1973. 2007 utsågs den till världsarv av FN-organet Unesco.

Källor: NE, sydneyoperahouse.com

Det var en relativt okänd Jørn Utzon som tog kontakt med en av de mest berömda arkitekterna vid den tidpunkten, schweizisk-franske Le Corbusier, när han vunnit tävlingen om utformningen av Operahuset 1958.

Forskare vid University of Queensland, som granskat korrespondensen mellan de två, har sett att Utzon hade en idé om hur insidan skulle utformas, och att han bland annat ville ha verk av Picasso, Henri Matisse och just Le Corbusier.

Le Corbusier nappade på förslaget och gjorde Les Dés Sont Jetés (Tärningarna kastas) som kom att hänga i Utzons hem tills dess att han dog.

Nu kan Operahusets besökare beskåda tapeten, efter att den med hjälp av donationer köpts upp för motsvarande 2,5 miljoner kronor.

"Det känns underbart att kunna sätta in en sådant extraordinärt verk av det ursprungliga Operahusets dna", säger Operahuschefen Louise Herron i ett pressmeddelande.

Om det var just Les Dés Sont Jetés eller något annat Le Corbusier-verk som Utzon hade tänkt sig är en öppen fråga, Ingen av dem lever längre och Utzon blev osams med delstatsregeringen och drog sig ur Operahusprojektet innan det hann slutföras.