Fakta: Vanessa Falk

Född i Stockholm 1985. Dotter till producenten och musikern Christian Falk och fotografen Tove Falk Olsson.

Tillbringade en stor del av sin uppväxt i sin pappas studio – omgiven av artister som Neneh Cherry, Titityo, Robyn, Petter och Papa Dee.

Debuterade själv som artist då hon medverkade på Christian Falks album "People say". Har sedan dess släppt en rad singlar och medverkat på låtar med artister och producenter som Mange Schmidt, Linda Pira och Stress.

Aktuell med debutalbumet "First" som släpps den 15 april.

Som dotter till Christian Falk föddes Vanessa Falk in i musiken. Genom åren har hon medverkat på en rad låtar och släppt ett gäng singlar men debutalbumet har dröjt.

– Jag har gjort grejer men tyckt att "är det så här det ska kännas, i så fall tycker jag inte att det är så kul som alla påstår". Men sedan träffade jag Stefan och fick en aha-upplevelse, säger Vanessa Falk.

Stefan heter Örn i efternamn och tillsammans med honom började hon göra låtar för tre och ett halvt år sedan. Lite senare klev också Johan Kronlund in i samarbetet.

– Det var första gången som jag påbörjade ett album, för det var första gången som det kändes helt rätt för mig, säger Vanessa Falk.

Stor sorg

Då gick hennes lillebror William bort och allt arbete avbröts. Vanessa Falk trodde att hon aldrig mer skulle kunna göra musik.

– Efter min lillebror var det jättesvårt. Först ville jag bara inte, jag kände jag vill aldrig mer göra det här. Men jag och Stefan och Johan är vänner och så nära så det blev att man kom till studion och hälsade på och lekte förutsättningslöst, bara två vänner som vill hjälpa en tredje att komma upp ur sängen, berättar hon.

Sedan insjuknade Christian Falk i cancer. Den respekterade producenten och musikern dog i juli 2014.

– När pappa blev sjuk, även om jag var med honom dygnet runt, så ville han att jag skulle gå på mina möten och att jag skulle gå till studion när jag hade studiotid. Det är något jag har haft med mig, att han ville att jag skulle släppa min musik som planerat, säger Vanessa Falk.

"Kärlek och kamp"

"Hurt", den första singeln från debuten, släpptes redan hösten 2014 och nu kommer albumet "First" – en skiva där Vanessa Falk rör sig sömlöst mellan genrer och sinnesstämningar.

– Den är skapad rakt upp och ner utifrån mig, det finns ingen tanke bakom om att den ska låta på ett speciellt sätt. Skivan är min väg tillbaka, inte till musiken utan till livet. Det har stundtals varit väldigt känslosamt men den är en frukt av kärlek och kamp, säger hon.

Förväntningarna inför släppet är stora.

– Jag tror själv att jag är så himla cool, att det är lugnt. Men nu har den där känslan äntligen infunnit sig, den där känslan jag har drömt om att "äntligen!". Jag är skitnervös men på rätt sätt, säger Vanessa Falk.

"First" släpps den 15 april.