– Jag är uppvuxen på landet i England och jag har blivit frustrerad och förbannad över att folk från landet alltid porträtteras som tråkiga och korkade. För mig var det här en chans att få rätta till det. Jag vet verkligen vem Hap är, för jag har tillbringade mycket tid med män som han när jag växte upp.

Skådespelaren James Purefoy om sin roll i tv-serien "Hap and Leonard". (TT)

Fakta: James Purefoy

Ålder: 51

Från: England

Tidigare: Spelade Mark Anthony i tv-serien "Rome", 2005–2007. Gjorde huvudrollen i "Solomon Kane" 2009 och medverkade i "En ridddares historia" 2001.

Aktuell med: "Hap and Leonard", premiär hos C More 3 mars. Miniserien "Roots" som får premiär senare i vår och Mozart-filmen "Interlude Prague" vars inspelningar börjar i år.

– Jag är uppvuxen på landet i England och jag har blivit frustrerad och förbannad över att folk från landet alltid porträtteras som tråkiga och korkade, säger han till TT.

När kompisduon Hap and Leonard får nys om att ett gammalt rånbyte ska ligga bortglömt på botten av en flod i närheten tar deras liv en plötslig vändning och en intensiv jakt startar. Tv-serien "Hap and Leonard" är baserad på den första boken ur Joe Lansdales romanserie om det omaka kompisparet. Här porträtteras krigsveteranen Leonard av "The wire"-skådespelaren Michael K Williams och den före detta hippien och vapenvägraren Leonard spelas av James Purefoy, känd från tv-serien "Rome".

– De är som ett gift par, utan sex. De gnabbas, bråkar, blir sams, har stor respekt och mycket kärlek för varandra, säger James Purefoy till TT.

Deras kemi är något av det mest grundläggande i serien, menar han.

"Väldigt proffsig"

– Jag tror att många män kommer att förstå deras relation. Och kvinnor kommer kunna se det här som ett nyckelhål till hur mäns relationer ibland fungerar, säger han.

Han känner Michael K Williams väl sedan tidigare och 2009 arbetade de tillsammans med tv-serien "The philanthropist".

– Vi har en typisk Hap och Leonard-relation. Vi tycker väldigt mycket om varandra, men vi kivas och bråkar precis som de gör, säger han.

"Mad men"-stjärnan Christina Hendricks spelar Haps ex-hustru Trudy. Purefoy beskriver sig själv och Williams som två gamla lastbilar – och Hendricks som en Rollys Royce.

– Hon vet precis vad hon ska göra, hon är väldigt proffsig och det skadar inte att hon är en av de vackraste kvinnorna i världen, säger han.

Rädd för sitt liv

Under den första inspelningsdagen i Louisiana slog en stor tornado till i området. Plötsligt blev himlen mörkgrön – sedan kolsvart – och sedan kom spöregnet.

Av fem inspelningsteam i området ska det bara ha varit "Hap and Leonard"-gänget som fortsatte arbeta.

– Vi tog en kort paus, sedan fortsatte vi. Men i omkring en timme var det flera av oss som var rädda för våra liv, säger James Purefoy.

Nu hoppas han att serien ska tas väl emot och man ska få klartecken för att spela in en uppföljande säsong, baserad på den andra boken i serien.

– Jag tror att den skulle bli mer fartfylld. I säsong ett har vi verkligen tagit oss tid att etablera varje rollfigur, vilka de är och hur de kommunicerar med varandra. Nu när vi har gjort det skulle vi kunna berätta andra säsongen i ett helt annat tempo.