– Jag hoppas hela tiden att jag ska få komma tillbaka som ett hologram, ha ha.

Pernilla August har inte gett upp om att vara med i "Star wars" igen.

Fakta: Förvaret

Migrationsverket har 255 förvarsplatser fördelade på nio enheter på fem orter: Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle.

Syftet med förvar är att säkerställa att en person är tillgänglig så att ett beslut om avvisning eller utvisning kan genomföras. Förvar kan också användas om någons identitet är oklar eller om någons rätt att vistas i landet måste utredas.

Beslut om förvar kan fattas av Migrationsverket, Polismyndigheten eller en domstol.

I dokumentären "Förvaret" (2015) visas verksamheten. Den ligger för närvarande på SVT Play och beskrivs som "en smärtsam verklighet som få utifrån känner till".

Lisa Aschan skildrar ett fiktivt förvar i den aktuella biofilmen "Det vita folket".

Fakta: Pernilla August

Född: 13 februari 1958 i Stockholm.

Barn: Tre döttrar, två pluggar på scenskola i Danmark och den tredje pluggar scenografi. ("Det är så roligt, jag är så stolt över dem").

Kända ex-män: Klas Östergren och Bille August.

Fina priser: Bästa skådespelerska i Cannes för "Den goda viljan" (1992). Guldbagge för bästa regi för "Svinalängorna" (2010). Internationella kritikerveckans pris i Venedig för "Svinalängorna" (2010).

Aktuell: Som Viktoria i "Det vita folket", premiär 27 november. Medverkar i SVT-serien "Gentlemen & Gangsters" av Mikael Marcimain i januari. Har regisserat "Den allvarsamma leken", som får premiär nästa höst.

Platsen är Sverige 2015. Till ett underjordiskt förvar förs den unga kvinnan Alex för att låsas in i väntan på en förmodad utvisning. "Det vita folket", med biopremiär den 27 november, undersöker maktförhållanden på ett ställe där både de anställda och de intagna känns utsatta. Regissören Lisa Aschan har tidigare beskrivit sin film som "ett slags science-fiction av verkligheten".

Men även utanför fiktionen känns Sverige 2015 nästan som science-fiction med flyktingströmmar, gränskontroller, terrorhot och asylbränder.

– Det är som att Sverige har blivit av med oskulden, vardagen är starkare än filmen nästan. Från och med nu kommer vårt land att se annorlunda ut. Och det kommer bra saker av det också, låt oss öppna för de tankarna. Men det är svårt att prata om det när man befinner sig mitt uppe i det. Vi har ingen distans, säger Pernilla August.

Hade D-vitaminbrist

Hon spelar den till synes stenhårda chefen Viktoria vid det underjordiska förvaret och över en kaffe berättar hon om den klaustrofobiska stämningen under inspelningen.

– Vi undersökte alla skyddsrum i Göteborg för att hitta rätt ställe. Det var en enormt tuff inspelningsplats, fuktigt, tungt och kallt. Alla hade D-vitaminbrist och vi kände oss som mullvadar när vi kom ut. Men det var naturligtvis ingenting jämfört med vad de här människorna som vi gestaltar går igenom i verkligheten.

Regissören och skådespelarna besökte ett äkta förvar för att göra research.

– Det var otroligt gripande, jag var där i två dagar och fick gå bredvid personalen. Det är en så märklig plats, som de allra flesta inte känner till. Det är en fruktansvärt hård miljö för de intagna, som väntar på beslut om utvisning.

Välkänd kärlekstriangel

Just nu är Pernilla August också i sluttampen av arbetet med filmatiseringen av Hjalmar Söderbergs "Den allvarsamma leken", som hon regisserar som uppföljning till den hyllade "Svinalängorna". Klippningen är klar och Pernilla August funderar över hur det egentligen gick.

– Det märker man först när den möter sin publik. Men jag har verkligen längtat efter en kärlekshistoria och efter sekelskiftet, att se om det skulle gå att göra det levande i dag. Alla har ju varit någon av de här tre rollerna, Arvid, Lydia och Dagmar, på något sätt.

"Gillar tanterna"

Många kvinnligare skådespelare vittnar om att de roliga rollerna glesnar i takt med att de blir äldre. Det verkar inte riktigt stämma i Pernilla August fall, som nyligen spelat bordellmamma i "Call girl" och älskarinna i "Dom över död man".

– Jag gillar de där tanterna. Jag är glad att jag har fått den typen av filmroller så man slipper hålla sig tjusig, jag har aldrig varit intresserad av det. Men det ena kanske föder det andra och att jag börjat regissera har gjort mig mindre sårbar.

Som ett sätt att ta makten själv?

– Omedvetet kanske, plötsligt när jag var över 45 var åldern ett problem i varenda intervju. Tydligen låg det och lurade i vassen. Men egentligen kände jag nog mest att det var dags att börja använda vänster hjärnhalva. Jag ville undersöka min kapacitet fullt ut och det är jag jätteglad för.

Hoppas på hologram

Så här i "Star wars"-tider ligger det naturligtvis nära till hands att fråga om hon, som spelat Anakin Skywalkers mamma Shmi Skywalker i två filmer, fortfarande får julkort från George Lucas?

– Nu har han ju sålt till Disney, jag undrar om jag får något i år. Jag hoppas hela tiden att jag ska bli ett litet hologram som får komma igen, mamman som ett slags andeväsen men nej, det har inte dykt upp, ha ha.