Fakta: Veronica Maggio

Född 1981 i Uppsala.

Debuterade 2006 med hitsingeln "Dumpa mig" och senare samma år kom albumet "Vatten och bröd".

Fick ett ännu större genombrott 2008 med sitt andra album "Vinnaren är..." som hon skrev tillsammans med Oskar Linnros. Skivan genererade hits som "Måndagsbarn" och "17 år".

2011 kom Veronica tredje album, Christian Walz-producerade "Satan i gatan". Det gick rakt in på albumlistans förstaplats och har sålt trippel platina – hennes hittills största försäljningsframgång.

För tre år sedan släpptes fjärde albumet "Handen i fickan fast jag bryr mig". Även det gick rakt in som etta på albumlistan.

Aktuell med sitt femte album, "Den första är alltid gratis", som släpps den 6 maj.

Turnédatum: 24/6 Odense, 1/7 Seinäjoki, 2/7 Norrköping, 7/7 Stavern, 12/7 Grimstad, 13/8 Stockholm, 19/8 Trondheim, 27/8 Drammen.

Veronica Maggio om...

...att byta samarbetspartner:

– Den enda gången jag har varit rädd i de här bytena var nog från första till andra skivan. Då hade jag inte skrivit själv och det var några som sa "hur ska det gå, tänk om din styrka är att det är en man som skriver orden som du säger fast du är kvinna". Det är på riktigt sant. Då tänkte jag att "oj, tänk om det är det som är min styrka", varför det nu skulle ha varit det. Men det visade sig ju bara vara ett jättebra beslut och då blev jag självsäker, det var den skjutsen jag behövde.

...vad hon gör om tio år:

– Det händer alltid mer än vad man tror under en tioårsperiod men sträckan man förflyttas är kortare än vad man har tänkt sig. Så upplever jag det i alla fall, man är kvar på samma plats men det har hänt massor. Jag är helt säker på att jag fortfarande kommer att hålla på med musik men jag är väldigt tveksam till att jag kommer att orka hålla det här tempot. Jag kan tänka mig att jag har skrivit mer åt andra, eventuellt startat ett band och kanske skrivit ett filmmanus. Det hade varit så kul.

...turnerande:

– Jag kommer nog inte att bli en sådan som bara gör tre gig på en skiva och sedan är det över. Det verkar tråkigt. Jag älskar det där, åka buss och hänga med mitt band och spela i små, svettiga lokaler. Det kommer jag aldrig att sluta med. Det måste jag säga, att även om det var kul att testa den där inomhusarenaturnén så är det nog inte riktigt för mig. Jag gillar att känna att jag har något slags kontakt även med de längst bak i lokalen och en ishall är inte riktigt byggd för att spela musik i. Men Stockholms stadion känns som något annat, det är en arena men det går ändå att få till något slags utomhusfestivalkänsla.

Sedan Veronica Maggio debuterade för tio år sedan har hennes stjärnstatus vuxit för varje album. Hennes låtar har spelats en halv miljard gånger på diverse strömningstjänster och i dag är hon en av Sveriges absolut största artister.

Ändå är hon lika nervös som vanligt inför det stundande släppet av nya albumet "Den första är alltid gratis".

– Jag blir alltid så här att jag ligger och svettas kvällen före och vet inte riktigt vart jag ska ta vägen. Man ger hela albumet till folk och så vet man att det kommer kommentarer och åsikter. Den känslan, att folk ska reagera på det man har gjort..., säger Veronica Maggio.

Annan stämning

Med framgången kommer också förväntningar. Hon känner att pressen har ökat.

– Det här är nog första gången som jag har känt att stämningen på skivbolaget har varit att "nu ska vi släppa något som är av betydelse". Folk har hört av sig och frågat "hur går det, vilka skriver du med, vad gör ni?", det var faktiskt lite läskigt att känna att fler än bara min A&R satt och väntade på låtar.

Att skivbolaget frågar vilka hon skriver med är kanske inte så konstigt – Veronica Maggio har bytt samarbetspartner för varje album.

Den här gången har hon jobbat med ett helt gäng artister, låtskrivare och producenter. Hon har bland annat skrivit med Niki and the Dove i Frankrike, med Pontus Winnberg i Flen och med Patrik Berger och Markus Krunegård på Mariatorget.

– Det har blivit fler och fler inblandade för varje skiva. På de första två var det bara jag och en person till och det blir lite klaustrofobiskt och oinspirerande när man suttit där i ett år och ändå har ett halvår kvar.

"Gammal och tråkigt"

Veronica Maggio berättar att hon sällan har en vision av hur hennes album ska låta. Hon vet oftast bara vad hon har ledsnat på.

– Nu var jag lite trött på att det varit så otrolig många pålägg i produktionerna. Jag ville släppa skräcken för att få element inte skulle klara av att bära en låt.

Samtidigt har hon skrivit en annan typ av texter än tidigare – hon säger själv att de är mer ärliga och här och nu.

– Jag började skriva om någon kväll men kände att jag hatar känslan av att jag har skrivit om det här förut och kan det. Det kändes gammalt och tråkigt. Då började jag skriva mer om nuet och det kändes mycket roligare.

Är det läskigare att skriva så?

– Ja, det är det faktiskt. När man ska skriva något lite mer insiktsfullt och här och nu, då är det läskigt. Men det är också det roliga, om det inte känns något för mig kan jag lika gärna låta bli att göra det.

Arenaspelning

När albumet väl släpps väntar sedvanligt turnerande som den här gången kröns av något ovanligt. Den 13 augusti gör Veronica Maggio sin första riktiga arenakonsert då hon uppträder på Stockholms stadion.

– Jag tänker att det är nu eller aldrig. Stadion är så fin och gammal, jag älskar den. Jag vill göra något mäktig, jag har ju gjort så mycket och spelningar och grejer och det här känns verkligen som "the final frontier". Man vill bara bränna av alla raketer man har utan att skjuta sig själv i foten av ren upphetsning.