Fakta: Svensk närvaro i Venedig

Senast Sverige vann pris vid Venedigs filmfestival var 2014, då Roy Anderssons "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" vann Guldlejonet i huvudtävlan.

Sverige har också ofta stark närvaro i festivalens tunga sektion Orizzonti. Den senaste svenska långfilmen där var Lukas Moodyssons "Vi är bäst!" 2013. 2014 tävlade Carl-Johan Westregård med kortfilmen "Cams" i Orizzonti Short Film Competition.

Senast Sverige hade en film i Kritikerveckan var 2013 med Anna Odells "Återträffen".

Det stod klart när festivalen på torsdagsförmiddagen presenterade vilka filmer som tävlar om Guldlejonet.

Vikander och skådespelaren Michael Fassbender har huvudrollerna i Derek Cianfrances "Fyren mellan haven", om ett fyrvaktarpar som hittar ett övergivet barn i en båt på den australiska västkusten och uppfostrar det som sitt eget. Filmen har svensk biopremiär 23 september.

Bland övriga titlar som tävlar på festivalen märks Terrence Malicks "Voyage of time", Wim Wenders "The beautiful days of Aranjuez", serbiske Emir Kusturicas "On the Milky Road" och Pablo Larrains "Jackie", med Natalie Portman i huvudrollen som Jacqueline "Jackie" Kennedy Onassis.

Den svenska närvaron på festivalen består, förutom Vikander, av Kasper Collins musikdokumentär "I called him Morgan", som visas i huvudsektionen men utom tävlan, Amanda Kernells "Sameblod", som visas i sidosektionen Venice Days, samt Juan Pablo Libossarts kortfilm "Amalimbo", som tävlar i kortfilmssektionen Orizzonti.

Sedan tidigare är det känt att Damien Chazelles hyllning till den amerikanska musikalfilmen "La la land", med Emma Stone och Ryan Gosling i huvudrollerna, öppnar festivalen. Leder tävlingsjuryn i år gör regissören Sam Mendes.

Venedigs filmfestival hålls mellan den 31 augusti och den 10 september.