Fakta: Alicia Vikander

Ålder: 27.

Bakgrund: Född i Göteborg.

Medverkade som barn i musikalen "Kristina från Duvemåla" och gjorde sin första stora tv-roll i SVT:s dramaserie "Andra avenyn" (2007-2008).

Fick sitt svenska genombrott i filmen "Till det som är vackert" (2010) för vilken hon belönades med en Guldbagge.

Den första stora internationella rollen kom i den danska filmen "A royal affair" (2012). Hon har därefter medverkat i en rad filmer, bland annat: "The fifth estate", "Seventh son" och "The man from Uncle".

Inför Sverigepremiären av "The danish girl" på fredag har skådespelarna Alicia Vikander och Eddie Redmayne tagit sig till landet där storyn om Gerda och Lili delvis utspelar sig.

Omringade av Gerda Wegeners konstverk, på museet Arken utanför Köpenhamn, sitter brittiske filmstjärnan Eddie Redmayne tillsammans med kvinnan som gestaltar självaste Gerda Wegener i dramat "The danish girl" – hyllade Alicia Vikander. Hon spelar konstnärinnan vars make gradvis förstår att han är en kvinna i en mans kropp och till sist genomgår en könskorrigering.

"Surrealistiskt"

Alicia Vikander berättar om sina känslor inför Oscarsnomineringen för sin roll i filmen.

– Det känns totalt surrealistiskt, säger hon.

Stjärnskottet har fått vänja sig vid att prestigefyllda nomineringar och priser regnar över henne. Utöver mäktiga Oscars- och Golden Globe-nomineringar har hon tagit hem en Critics Choice Award för bästa kvinnliga biroll i "The danish girl".

Och bara häromdagen knep hon en Screen Actors Guild award i samma kategori.

– Jag var däruppe på scenen, men kommer faktiskt inte ihåg så mycket. Det var överväldigande och så mycket att ta in. Men det var underbart, säger Alicia Vikander till TT.

Oscarsgalan väntar

Om några veckor står hon på Oscarsgalans röda matta.

– Det är helt galet att jag ska på den galan.

Hon är inte särskilt nervös, mest bara väldigt glad.

– Det är ju en kväll att få vara tillsammans med kollegor och vänner, säger hon till TT.

TT: Vad skulle en Oscar betyda för dig?

– För mig är det en vinst att bara vara där.