Fakta: "Fyren mellan haven"

Bygger på: Romanen "Fyren mellan haven" av ML Stedman.

Manus och regi: Derek Cianfrance.

Handling: En fyrvaktare och hans hustru räddar en baby ur en kringdrivande roddbåt vid kusten i Australien. De tar hand om och uppfostrar flickan som om det vore deras eget.

Huvudrollsinnehavare: Alicia Vikander och Michael Fassbender.

Svensk premiär: 2 december.

Teamet, det är regissören Derek Cianfrance och Vikanders motspelare och pojkvän Michael Fassbender. De båda möttes under inspelningen för två år sedan och har varit ett par sedan dess.

– Jag blev nästan rädd när jag mötte Alicia, säger Michael Fassbender.

– Hon var så vild och hungrig. Att göra den här filmen var en möjlighet för henne att komma framåt, och det var uppenbart vart hon ville. Det är fantastiskt att se denna hunger i en ung ny skådespelare, för det får de etablerade att verkligen anstränga sig för att bli ännu bättre än de brukar vara. Jag var tvungen att svara henne, vara närvarande. Vi stöttade och pushade varandra och litade på varandra.

Traumatiserad av kriget

"Fyren mellan haven", som går upp i Sverige i december, är berättelsen om ett par som strax efter första världskriget bor på en ödslig ö utanför Australien, där maken, traumatiserad efter sina upplevelser under kriget, är fyrvaktare. De vill ha barn, men hustrun får flera missfall. En dag strandar en liten båt med en död man och en liten baby ombord. Paret bestämmer sig för att säga att det är deras biologiska barn – något som kommer att få allvarliga konsekvenser några år senare när de möter barnets biologiska mor.

– Det handlar om att längta efter en familj, och om goda människor som fattar inte så goda beslut, och som sedan måste leva med konsekvenserna av detta, säger Alicia Vikander.

Svåra beslut

Även om besluten är svåra tycker hon att hon kan sympatisera med de val som rollfigurerna gör.

– Jag är inte mamma själv, men jag förstår den extrema längtan många kvinnor har efter ett barn. Mitt jobb är att gå in i karaktären. Jag talade med många kvinnor både om hur det är att ha upplevt missfall och om hur det är att längta efter barn. Det viktiga var att kunna berätta historien med autenticitet.

Vikander har som bekant en ytterst framgångsrik utlandskarriär, men hon säger att det skandinaviska arvet finns hos henne, vad hon än gör.

– Jag tror det syns i allt mitt jobb. Samtidigt har jag möjligheten att jobba i andra länder och lära mig om nya kulturer. Jag uppskattar verkligen var jag kommer från, men också att jag kan upptäcka det som är nytt och lära mig av det.