Fakta: "Vikings"

Tv-serien är skapad av Michael Hirst, för tv-kanalen History. Det första avsnittet sändes 3 mars 2013.

Serien spelas in i Irland och bland dem som regisserat den märks Ken Girotti, Ciaran Donnelly och svenske Johan Renck.

Handlingen kretsar kring Ragnar Lodbrok (i serien Ragnar Lothbrok), hans bror Floke och sköldmön Lagerda under 800-talets vikingatid i norra Europa.

Skådespelare: Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Clive Standen med flera.

Fjärde säsongen av serien började sändas i HBO Nordic den 19 februari.

Travis Fimmel som spelar Ragnar Lodbrok i tv-serien "Vikings" står på en klippa högt över havet vid Bray Head, några mil från Dublin, och tittar ut över den vackra omgivningen. Här spelas några korta scener in som ska föreställa 800-talets Wessex i England.

Efter fyra säsonger – med nio månaders inspelning i taget – börjar han känna sig sliten.

– Numera avstår jag gärna från stridsscener. Jag sitter hellre på en häst och ger order, säger Fimmel.

Tuff sköldmö

Någon som däremot trappat upp sin styrka och tid i tv-rutan, är Ragnars före detta hustru, sköldmön Lagerda. Hon spelas av Katheryn Winnick och är jämte Brienne of Tarth i "Game of thrones" troligtvis tv-världens tuffaste kvinna just nu.

– Jag tycker det är kul. Jag växte upp som pojkflicka och är van att fajtas, så det är kul att få göra det framför en kamera också, säger Winnick.

Winnick är utbildad livvakt och en mästare i kampsport – färdigheter som hon ibland måste hålla i schack.

– Det är ju en annan sorts fighting här. Jag får inte visa mig på styva linan med till exempel sparkar.

Hon kan känna igen sig i sin rollfigur:

– Lagerda har en stark vilja, hon är en krigare och vill göra det som känns rätt. Hon säger det hon tycker och har en stark känsla av lojalitet, beskriver Winnick.

Såväl Ragnar Lodbrok som Lagerda är baserade på verkliga människor, riktiga vikingar, som gjorde livet surt för såväl engelsmän som fransmän. Men det har inte funnits så mycket att gå på, menar Winnick.

– Nu finns det mycket mer att läsa om henne på nätet, efter att showen blivit en viral succé, säger hon.

Spelas in i studio

Trots att serien till synes utspelar sig i ett kallt och medeltida Norden filmas större delen av "Vikings" i en studio i County Wicklow.

Där har man byggt upp vikingabyn Kattegatt (ja, producenterna är medvetna om att Kattegatt i verkligheten är ett hav), ett minutiöst detaljbygge som i tv-rutan framstår som verkligt.

I studion träffar vi Clive Standen, som spelar Ragnars bror Rollo.

– Jag tycker serien ger en mer komplex bild av vikingar än den traditionella. Det handlar inte minst om hur samhället har förändrats samtidigt som människorna inte har det. Ta Rollo till exempel, nu är han i Paris – kommer de att acceptera honom som ledare? Är han fortfarande en viking, eller kan man ta vikingen ur honom? frågar "Vikings"-stjärnan retoriskt.