Fakta: Skulpturparken Wanås konst

Ligger i Knislinge norr om Kristianstad.

Årets sommarutställningar öppnar 15 maj och pågår till 6 november.

När duon blev tillfrågad om att göra årets bidrag till den skånska skulpturparken blev svaret först nej. Konst i den otämjda naturen är inget de har sysslat med tidigare. När de gör sina animerade konstvideofilmer med lerfigurer jobbar de i studio och har full kontroll. Nu skulle de tvingas samarbeta med oförutsägbara element som mygg, fågelsång och blåst.

– Först kändes det inte möjligt, vi trodde inte att vi skulle kunna få några idéer, men så bjöd de hit oss. Då tänkte vi fortfarande att "vi åker dit och har lite trevligt och sedan säger vi nej igen", men sedan fick vi en idé som kändes intressant, säger Nathalie Djurberg.

Larver och ekollon

"In dreams" heter deras skogsinstallation som nu är utplacerad på ett 49 kvadratmeter stort spegelgolv. Här finns larver, ekollon, fåglar och andra element ur naturen, om än förmänskligade och lätt förvanskade. Inspirationen hittade konstnärsduon i tanken på tonårspartyn ute i skogen som gör hemliga platser uppochnedvända, förklarar Hans Berg.

Spegelgolvet försätter betraktaren i ett tillstånd av osäkerhet. Tittar man ner i marken eller upp i trädtopparna? Tanken var att vända och vrida på perceptionen och skapa en upplevelse inte helt olik "Alice i Underlandet".

– Just gränsen mellan att vara barn och vuxen, när det händer så mycket som man inte har någon förståelse för eftersom man inte varit där förut, tillägger Nathalie Djurberg.

Sexualitet

Inne i konsthallen presenterar de ett helt nytt videoverk, "Worship", som är tematiskt besläktat med tonårspartyt.

– Det handlar väldigt mycket om sexualitet, men också om när något går från det banala till extrem komplexitet.

Även den danske konstnären Per Kirkeby ställer ut på Wanås som i sommar drabbats av en myrinvasion. Den colombianske konstnären Rafael Gómezbarros halvmeterstora myror kryper över fasaderna. De 300 insektsskulpturerna har tidigare visats i bland annat Wien och London och verket handlar i grunden om migration, berättar Elisabeth Millqvist, curator på Wanås.

– Det är science fictionliknande. Årets utställningar rör sig mellan dröm och mardröm.