– När jag ser Bergmans filmer börjar jag omedelbart att tänka på mig. Det som utmärker geniala regissörer och konstnärer att de för dig tillbaka till dig själv, och att man i deras bilder ställer sig sina egna frågor, inte konstnärernas.

Sebastian Hartmann, regissör och dramatiker.

Fakta: Bergmanfestivalen i urval

Äger rum i på Dramaten i Stockholm 25 augusti till den 4 september. Parallellt med föreställningarna hålls seminarier, samtal och workshops.

Några gästspel (på respektive språk, men med svensk textning):

"Systrarna Macaluso" från Teatro Stabile di Napoli. En förställning om systrarna som deltar i allas begravningar. Uppsättningen i regi av Emma Dante har fått det italienska priset "Ubu" för årets bästa föreställning.

"Richard III" i regi av Thomas Ostermeier från Schaubühne i Berlin, ett porträtt av en psykopat och massmördare, omgiven av en maktelit som intrigerar och imploderar.

"Enskilda samtal" i regi av LIv Ullman som efter sin film gjorde en teateruppsättning för norska Riksteatret och Nationaltheatret. Historien är baserad på Ingmar Bergmans mors dagböcker.

"Höstsonaten", hyllad tysk uppsättning i regi av Jan Bosse på Deutsches Theater, rollen som Charlotte görs av Corinna Harfouch, firad tysk skådespelerska.

"Vox Humana" av Jean Cocteau i regi av Ivo van Hove på Toneelgrouep Amsterdam. En kvinna talar i telefon med tidigare älskare, ett drama om ensamhet och förlust.

Några av teaterns egna premiärer:

"Den god viljan" i regi av Eirik Stubø, efter Bergmans film och bok om sina föräldrar.

"Deformerad persona", nyskriven föreställning av Mattias Andersson och Ylva Andersson, om en ung MS-sjuk kvinna och hennes vårdare. Ett drama om under- och överordning.

"Falla ur tiden". Suzanne Osten regidebuterar på Dramaten med uppsättningen av David Grossmans roman, en sorgesång över att förlorat sin 21-årige son i krig.

Rekvisitan provas in i det sista. En kostymör håller fram en röd djävulsmask. Hin håle i rött med elakt leende, kan det vara något?

– Den här gjordes åt Bergman själv, men han använde den aldrig, säger hon.

Vad den tyske regissören och dramatiken Sebastian Hartmann tycker framgår inte nu, men skådespelaren Peter Engman provar ett par enklare djävulshorn, innan det blir dags för nästa scen.

Teater och film

En enorm filmduk utgör kuliss. Skådespeleriet försiggår både framför och bakom men filmas hela tiden och direktsänds på duken. "Huset vid nattens ände" är teater och direktsänd film på en och samma gång. "Persona"-effekter, halvnakna kroppar, Bergmanska närbilder och ändå en scenföreställning. Sebastian Hartmann har använt tekniken tidigare, men kanske har den aldrig varit ett lika självklart val som nu.

När Mia Benson spelar en döende kvinna intar hennes ansikte hela scenen. Det är i alla fall så det känns, och det är omöjligt att värja sig.

– Det är just på teatern som den här tekniken får sin spänning, om åskådaren verkligen förstår att det är direktsändning, säger Sebastian Hartmann.

Eget liv

Vad som först var tänkt som ett mer renodlat collage med gestalter från Bergmans filmer varvat med hans självbiografiska texter fick i stället eget liv i nya historier. Huruvida Döden från "Sjunde inseglet" dyker upp må vara osagt, men filmen finns ändå närvarande. En kvinna som påstås ha haft ihop det med djävulen ska brännas.

Är förställningen en ständig brottningskamp med döden?

– Kanske det ja. Jag tror det är något som Bergman befattade sig med i sitt djup. Vi har gett döden både ord och bilder, men om vi ska vara ärliga så har vi ingen uppfattning om dess form. Och vi är oavbrutet omgivna av den här formlösheten, runt omkring mig finns en oändlighet när jag lämnar nuet, säger Sebastian Hartmann.

Rejält fyrverkeri

Med den tredje Bergmanfestivalen sparkar Dramaten igång hösten med ett rejält teaterfyrverkeri. Sex egna premiärer under elva dagar, och därtill ett antal internationella gästaspel. Bland dem finns Thomas Ostermeiers uppsättning av "Richard III" från Schaubühne, närmast omöjlig att få biljetter till i Berlin, men nu tillgänglig i Stockholm, framhåller festivalens projektledare Ulrika Josephsson.

Bergmans verk har på olika sätt sysselsatt Sebastian Hartmann de senaste trettio åren. "Fanny och Alexander" blev hans sista uppsättning som teaterchef på Schauspeil Leipzig. Efter att han berättat för ensemblen att han skulle sluta, reste han ensam för första gången till Fårö för att få se Bergmans hus.

Några år senare fick han sitta där och skriva pjäsen som nu inviger den tredje internationella Bergmanfestivalen.

Först gick det trögt.

– Jag kände mig som en likplundrare. Första kvällen hade jag känslan av att han stod bredvid min säng. Han bara tittade på mig, han sade ingenting, han var väldigt allvarlig, helt utan humor. Nu tänker jag på det som en dröm.