Fakta: Way Out West genom åren

2007: Festivalen arrangeras för första gången och lockar med artister som Erykah Badu, Kanye West, Manu Chao, Regina Spektor, The Hives och Primal Scream.

Efteråt sammanfattar Lugers dåvarande pressansvarige Joel Borg premiären på följande vis: "Helt lysande, inga problem, inga hemskheter inträffade heller."

2008: Neil Young, Kelis, Sigur Rós, Håkan Hellström och Lil' Kim toppar startfältet. Men deras konserter hamnar i skuggan av Broder Daniels avskedsspelning som äger rum på festivalen.

2009: Arctic Monkeys, Antony & the Johnsons, Fever Ray och Lily Allen lockar publiken, och miljöförvaltningen förfäras över att My Bloody Valentines spelning överstiger 100 decibel.

2010: Dragplåstren heter MIA, LCD Soundsystem, The xx, Wu-Tang Clan – och naturligtvis Håkan Hellström som spelar debutalbumet "Känn ingen sorg för mig Göteborg" i sin helhet.

2011: Way Out West utökar sitt program och börjar visa film. Festivalen blir också utsedd till mest innovativa festival, före amerikanska festivaljättar som Lollapalooza och Coachella, på MTV:s O Music Awards.

Bland huvudakterna märks Prince, Robyn, Kanye West, Tiësto, Fleet Foxes och Säkert.

2012: Som första festival i Sverige blir Way Out West helt vegetarisk i sitt matutbud. Hajpade Frank Ocean ställer in, men publiken får se artister som Kraftwerk, Blur, Florence + the Machine, Refused, Feist och First Aid Kit.

2013: Den syriske artisten Omar Souleyman nekas visum till Sverige och tvingas ställa in sin medverkan på festivalen Stockholm Music & Arts. I stället bokas han till Way Out West. Där får han sällskap av bland andra Alicia Keys, The Knife, Cat Power, James Blake, Disclosure och Kendrick Lamar.

2014: Hiphopduon Outkast stjäl rubrikerna med sitt uppträdande, som uppfattas som sexistiskt och osmakligt av både delar av publiken och den närvarande journalistkåren. Bland dragplåstren som det stormar mindre om syns Robyn & Röyksopp, Motörhead, The National och Veronica Maggio.

2015: Festivalarrangörerna retar upp Arla genom att göra Way Out West till en mjölkfri tillställning. Festivalbesökare som betalat 300 kronor extra för att få se en exklusiv spelning med en hemlig artist blir också besvikna när det visar sig att artisten är Beck, som även ingår i det icke-hemliga festivalschemat. Några huvudakter: Pet Shop Boys, Chic, Patti Smith, Ellie Goulding och Ms Lauryn Hill.

Fakta: Way Out West 2016

Festivalen äger rum i Göteborg den 11–13 augusti.

Utöver festivalområdet i Slottsskogen kommer klubbprogrammet Stay Out Wests spelningar att äga rum på följande platser: Bananpiren, Gothenburg Studios, Pustervik, Hagakyrkan, Nefertiti.

Årets artister i urval:

Torsdag: M83, Talaboman (John Talabot & Axel Boman), The Libertines, Laura Mvula, Morrissey

Fredag: Anderson Paak, Grace Jones, Floating Points, Anohni, PJ Harvey

Lördag: Daniel Norgren, Jamie xx, Seinabo Sey, Skepta, Sia

På den nya scenen Höjden kommer samtals- och föreläsningsprogrammet WOW Talks att äga rum. Bland de inbjudna talarna finns namn som Henry Rollins, miljöminister Karolina Skog (MP), Little Jinder, Clara Henry och Qaisar Mahmood, avdelningschef på Riksantikvarieämbetet.

Det har gått en röd tråd genom Way Out Wests artistbokningar sedan starten 2007. Spelprogrammet har präglats av en blandning mellan välkända internationella kioskvältare och nya artistfynd som Pitchfork och andra musiksajter precis har hunnit börja hajpa.

Årets Way Out West är inget undantag, och dragplåster som trotjänarna Morrissey och PJ Harvey samt nyare ansikten som Anderson Paak och Jessy Lanza har satt ett högt tryck på biljettförsäljningen.

– Vi har sålt mer biljetter än någonsin, men då har vi i och för sig ökat kapaciteten något tusental. Vi har ju öppnat en ny, femte, Slottsskogsscen som heter Höjden. Nu tror jag att vi är slutsålda ganska snart, säger Patrick Fredriksson, marknadschef på Luger.

"Vill alltid göra bättre"

När TT intervjuade Lugers vd Ola Broquist i vintras hade han följande att säga om hur det kommer att märkas att årets Way Out West blir den tionde i ordningen:

– Jag är allergisk mot tillbakablickande jubileumsaktiviteter.

Patrick Fredriksson säger också att festivalbesökarna inte ska förvänta sig "några fyrverkerier", men att det i sin tur inte betyder att det saknas märkbara förändringar.

– Vi har förbättrat, förändrat och förnyat festivalområdet. Det hänger inte nödvändigtvis ihop med att vi fyller tio år, utan det är för att vi alltid vill göra det bättre. Vi har exempelvis fler och större serveringsområden. Det kommer absolut att kännas som en ny festival på stora delar av festivalområdet, säger han.

Personalen utbildas

Sexuella trakasserier och våldtäkter har varit ett växande problem på sommarens festivaler. Inför Way Out West kommer alla som arbetar med servering på området att genomgå en utbildning för att bli bättre på att förebygga övergrepp och trakasserier.

– Vi har relativt mycket ny personal, och även om det är så att Way Out West har varit förskonad från liknande händelser under tidigare år så jobbar ju vår personal även på andra evenemang. Förhoppningsvis tar man med sig det man får lära sig här i allt annat man gör, säger Patrick Fredriksson.