Fakta: Ita Zbroniec-Zajt

Född: Krakow.

Yrke: Filmfotograf. Hon är i dag stationerad i Malmö, men delar sin tid mellan Polen och Sverige.

Bakgrund: Har studerat filmfoto vid den ansedda filmskolan i Lodz där bland andra regissören Krzysztof Kieslowski gick i slutet av 1960-talet. På skolan blev hon bekant med den svenska regissören Jenifer Malmqvist och de båda har gjort flera projekt tillsammans, bland annat kortfilmen "On suffocation" som belönades med en Guldbagge 2014.

Filmer i urval: Zbroniec-Zajt har bland annat svarat för fotot i filmer som "Yarden", "Min faster i Sarajevo", "Granny´s dancing on the table" och "Svenskjävel".

Fakta: Bo Widerberg-stipendiet

Bo Widerberg-stipendiet instiftades 1997 av filmskaparen Stefan Jarl tillsammans med den ideella föreningen Film i Båstad och delas ut varje år under Lilla Filmfestivalen i Båstad.

Agneta Fagerström-Olsson blev den första stipendiaten 1997. Sedan dess har stipendiet tilldelats namn som Sanna Lenken, Sara Broos, Axel Petersén, Gabriela Pichler, Babak Najafi och Lukas Moodysson.

Motiveringen till årets stipendiat lyder i sin helhet: "För Bo Widerberg var bilden alltid central. Därför ägnar vi årets stipendium åt fotot som i filmernas eftertexter oftast bara omnämns med en rad. Årets stipendiat har de senaste åren utmärkt sig som en av våra främsta filmfotografer, aktuell inte minst genom en kritikerrosad premiär i förra veckan. Ita Zbroniec-Zajts foto fångar stämningar, närvaro och har förmågan att i filmens flöde skapa stilsäkra bilder som blir bestående fotokonst. Hon tilldelas därför 2016 års Bo Widerbergstipendium på 40 000 kronor."

Bo Widerberg-stipendiet, som delades ut i samband med Lilla Filmfestivalen i Båstad, tilldelades i år filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt.

– Jag har bara bott i Sverige i fyra år och har inte gjort så mycket, så jag är väldigt överraskad. Men jag känner mig mycket hedrad.

Skolad i Lodz

Ita Zbroniec-Zajt, som är född i Krakow i Polen och utbildad vid filmskolan i Lodz, har bland annat svarat för det uppmärksammade fotot i filmer som "Yarden", "Svenskjävel" och nu senast "Min faster i Sarajevo".

Enligt juryns motivering har hon "förmågan att i filmens flöde skapa stilsäkra bilder som blir bestående fotokonst". Själv är hon ytterst ödmjuk när hon pratar om sitt arbete.

– Det är mest en lycklig slump. Jag har verkligen inte handplockat några projekt. Det handlar om att de manus och de personer som jag har fått jobba med har varit bra.

Bo Widerberg-stipendiet instiftades 1997 på initiativ av filmskaparen Stefan Jarl och den ideella föreningen Film i Båstad. Det delas ut till filmskapare som verkar i Widerbergs anda. I år får stipendiaten 40 000 kronor.

Ita Zbroniec-Zajt säger att Bo Widerberg är en av hennes inspiratörer. Hon är särskilt förtjust i fotot i "Elvira Madigan" från 1967.

– Det är en film där kamerans rörelser och rytm är väldigt intressanta att följa.

Uppmärksammas sällan

Juryn skriver vidare i sin motivering att filmfotografer sällan får den uppmärksamhet de förtjänar. Bristen på erkännande är emellertid inte något som bekymrar Ita Zbroniec-Zajt.

– Om jag hade velat bli berömd hade jag blivit skådespelare i stället. Men det är inte därför jag gör det jag gör.

Är det ett svårt jobb?

– Mja, jag vet inte det jag. Det är ett kul jobb som jag tycker mycket om. Men så kanske man inte ska säga? Det kanske låter bättre om jag säger att det är jättesvårt, säger Ita Zbroniec-Zajt och skrattar.