Fakta: Årets stjärnor på slottet

Första programmet: Claire Wikholm, sänds 26/12

Claire Wikholm, 71 år, är skådespelerska och författare och har varit verksam inom film, tv och teater sedan 1960-talet. Hon är känd från bland annat adventskalendern "Broster, Broster!", kultfilmen "Vi hade i alla fall tur med vädret" och en lång rad roller på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Andra programmet: Morgan Alling, sänds 2/1

Morgan Alling, 47 år, är skådespelare, regissör, författare och föreläsare och fick sitt genombrott med tv-serien "Tippen". Han spelar pappa i de populära "Sune"-filmerna och var nyligen aktuell med sin dokumentärserie "Morgans mission" på SVT. I boken "Kriget är slut" berättar han om sin tuffa barndom med alkoholiserade föräldrar och flytt mellan olika barnhem och fosterfamiljer.

Tredje programmet: Amanda Ooms, sänds 9/1

Amanda Ooms, 51 år, är skådespelerska, författare och konstnär och fick sitt genombrott i Suzanne Ostens film "Bröderna Mozart". Under 1990-talet inledde hon en internationell karriär men har även spelat huvudroller i stora svenska filmer som "Så vit som en snö", "Harrys döttrar" och "Maria Larssons eviga ögonblick".

Fjärde programmet: Stefan Sauk, sänds 16/1

Stefan Sauk, 60 år, är skådespelaren som fick sitt genombrott med humorsketcher kallade "Tillfälligt avbrott" i satirprogrammet "Lorry". Han spelade Jan Guillous hjälte Carl Hamilton i långfilmen "Vendetta" och har sedan dess haft en rad roller i stora svenska filmer.

Femte programmet: Marika Lagercrantz, sänds 23/1

Marika Lagercrantz, 61 år, är skådespelerska med en lång karriär på Stockholms Stadsteater och Dramaten. Hon har medverkat i en rad långfilmer, som Bo Widerbergs "Lust och fägring stor" och "Män som hatar kvinnor". Under åren 2011–2014 var hon kulturråd på Sveriges ambassad i Berlin.

Fakta: Tidigare stjärnor på slottet

Säsong 1: Maud Adams, Börje Ahlstedt, Peter Harryson, Mona Malm, Sven-Bertil Taube.

Säsong 2: Britt Ekland, Magnus Härenstam, Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa, Peter Stormare.

Säsong 3: Janne "Loffe" Carlsson, Kjerstin Dellert, Jonas Gardell, Staffan Scheja, Christina Schollin.

Säsong 4: Kjell Bergqvist, Tommy Körberg, Siw Malmkvist, Björn Ranelid, Meg Westergren.

Säsong 5: Ulf Brunnberg, Marie Göranzon, Dan Ekborg, Monica Dominique, Niklas Strömstedt.

Säsong 6: Kim Anderzon, Louise Hoffsten, Christer Lindarw, Johan Rabaeus, Johan Rheborg.

Säsong 7: Ewa Fröling, Robert Gustafsson, Claes Malmberg, Barbro "Lill-Babs" Svensson, Philip Zandén.

Säsong 8: Leif Andrée, Malena Ernman, Maria Lundqvist, Claes Månsson, Lasse Åberg.

Säsong 9: Harrie Andersson, Helena Bergström, Özz Nûjen, Örjan Ramberg, Rikard Wolff.

När den tionde säsongen av SVT:s "Stjärnorna på slottet" drar i gång på annandagen är det ett tungt gäng som samlas på Ericsbergs slott i Södermanland – Marika Lagercrantz, Stefan Sauk, Clarie Wikholm, Amanda Ooms och Morgan Alling.

Första dagen är tillägnad Claire Wikholm, som efter många förfrågningar till slut bestämde sig för att ställa upp i programmet.

– Jag var med för att många kompisar som varit med tidigare har sagt att är så kul, berättar hon.

Årets omgång är dock ofta allvarstyngd. Claire Wikholm berättar bland annat om hur det var att växa upp med en ensamstående och psykiskt sjuk mamma.

– Det visade sig att vi alla hade tämligen jobbiga barndomar, även om vi inte kände det då. Jag kände inte det, jag ville inte bli vuxen när jag var liten för jag tyckte inte om vuxna människor, säger Claire Wikholm.

Bråkar med Sauk

Hon gick in i programmet med en tanke om att vara hämningslös.

– Jag visste att "nej, jag ska inte lägga någon hämsko på mig själv, nu ska jag svara på de frågor som ställs till mig så sant jag kan".

Stjärnorna kommer också varandra nära redan under den första dagen på slottet.

– På kvällen efter min dag var vi alla på gott humör och kände att vi hade blivit ett gäng. Jag kände att det här kommer bara att bli underbart. Men det blev det inte, det blev både och.

Claire Wikholm säger själv att hon tog på sig rollen som "polis" och sade ifrån när hon tyckte att de andra pratade för mycket. Senare under säsongen hamnar hon i konflikter med både Stefan Sauk och Morgan Alling.

– Vi är fem olika, starka personer. Då är det självklart att man bråkar lite, säger Claire Wikholm.

Ångrar inget

Så här i efterhand ångrar hon inget men berättar samtidigt att hon blev överraskad av hur jobbiga inspelningarna var.

– Man går upp halv sju på morgonen och kommer inte i säng förrän tolv på kvällen och man filmas hela tiden. Det var så mycket upplevelser, en berg- och dalbana av spännande, nytt, tråkigt, allt möjligt. Men jag gjorde mycket roligt också och jag har hoppat fallskärm.

Hur var det?

– Läskigt. Jag landade på magen. Men jag har gjort det, jag är jättestolt

"Stjärnorna på slottet" sänds i SVT1 klockan 20.00 på lördag.