Fakta: William Spetz

Född i Umeå 1996. Började blogga som tolvåring och slog sedan igenom stort med humorsketcher på Youtube 2010.

Har sedan dess bland annat gjort SVT Play-serien "Williams lista" och gjort humorserien "22 kvadrat" för Sveriges Radio. Tidigare i år blev han den yngste programledaren i Melodifestivalens historia då han ledde finalen i Friends Arena tillsammans med Gina Dirawi.

Aktuell med "Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?" som får premiär på Scalateatern i Stockholm den 8 september. Föreställningen, som regisseras av Åsa Lindholm, visas till och med den 17 oktober.

Syns i höst också på bio i "Jag älskar dig – en skilsmässokomedi".

William Spetz må bara vara 20 år men han har redan hunnit med mer än de flesta. Nya scenföreställningen "Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?" innebär dock ett nytt steg i karriären.

– Det är skådespeleri som jag vill hålla på med. Sedan om det är på nätet eller på en scen, det ska inte spela någon roll egentligen utan det är berättelsen som ska spela roll. Jag har längtat efter något nytt och då blev teaterscenen det nya, säger William Spetz.

"Ny och okunnig"

Steget från de korta Youtube-sketcher som han slog igenom med är dock stort.

– Det är en enorm skillnad och det här är ju det svåraste jag någonsin har gjort. Jag har aldrig känt mig så ny och okunnig för det är så mycket nytt. Men någonstans handlar det ju om att berätta någonting som jag känner och då handlar det inte så mycket om vilka kompetenser jag har utan hur jag får fram det, för det finns där inne.

"Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?" är en uppväxtberättelse med humor och drama. I grunden ligger den relation som William hade med sin mormor Ulla, som gick bort förra året.

– På något bisarrt vis är det ju som att jag får jobba med min mormor. Jag intervjuar hennes barndomsbästis om hur hon var när hon var ung, jag skriver repliker som mormor ska säga och jag hör hennes röst i huvudet. Så oavsett hur det går med den här föreställningen kommer jag att vara väldigt tacksam för jag har på något sätt fått hålla henne vid liv.

Stort publikintresse

Det mesta talar för att det ska gå bra – publikintresset är stort och flera extraföreställningar har redan satts in.

– Jag har inte vågat kolla biljetterna på hela sommaren för jag har tänkt att jag vill inte ens se, jag har tänkt att det ska se ut som när man ska boka biobiljetter på datorn och det är helt tomt i salongen. Men nu har vi släppt tre extraföreställningar i oktober och det gör mig jätteglad och tagen.

"Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme" får premiär på Scalateatern i Stockholm den 8 september.