Fakta: Dragon Award

För 28:e gången delar Göteborgs filmfestival ut pris till bästa nordiska film. Prissumman är på en miljon kronor. Juryns ordfröande är den amerikanska regissören Laurie Anderson.

De nominerade är:

"Yarden" av Måns Månsson. Sverige. En hyllad författare tvingas bli kroppsarbetare på samhällets botten.

"Land of mine" av Martin Zandvliet. Danmark. En bortglömd del av den danska historien handlar om de 1,5 miljoner landminor som den tyska ockupationsmakten grävde ner under andra världskriget.

"Sparrow" av Runar Runarsson. Island. 16-åriga Ari tvingas till en radikal omställning när hans mamma flyttar till Angola med sin nya man och han skickas till sin alkoholiserade pappa.

"A war" av Tobias Lindholm. Danmark. Moraldrama om officern Claus som är utsänd till Afghanistan och hans fru som försöker hålla ihop familjen trots en fruktansvärd händelse. Med Tuva Novotny.

"Granny's dancing on the table" av Hanna Sköld. Sverige. En våldsam familjehistoria berättas med bland annat animerade sekvenser.

"The mine" av Aleksi Salmenperä. Finland. Fiktionaliserad berättelse om människorna bakom en av Europas värsta miljökatastrofer, den brustna dammen vid den omtalade Talvivaaragruvan.

"The model" av Mads Matthiesen. Danmark. Småstadstjejen Emma reser till Paris för att bli modell. Men glamouren lyser med sin frånvaro.

"Welcome to Norway" av Rune Denstad Langlo. Norge. En fryntlig rasist öppnar asylboende i norska högfjällen för att rädda sitt krisande familjehotell.

450 filmer ska visas och förhoppningsvis slås förra årets försäljning om 130 000 biobiljetter när Göteborgs filmfestival för 39:e gången intar staden.

Filmatiseringen av Kristian Lundbergs "Yarden" i regi av Måns Månsson har fått äran att öppna festivalen. Filmen tävlar även mot sju andra nordiska filmer om festivalens huvudpris Dragon award med prissumman en miljon kronor.

Bier på besök

En av festivalens namnkunniga besökare är den danska regissören Susanne Bier, som tar emot hedersutmärkelsen Nordic honorary dragon award.

Filmindustrin i Nigeria, känd som Nollywood, uppmärksammas också. Åtta filmer därifrån ska visas och Jonas Holmberg har själv besökt huvudstaden Lagos för research.

– Framgångsformeln i Nigeria har varit att göra billiga filmer, snabbt. Men nu satsar man på en högre konstnärlig kvalitet med mål att nå även utanför landet. Men går det utan att tappa det som gjort filmen där så framgångsrik? Det är en intressant utgångspunkt för festivalen.

Göteborgs filmfestival äger rum 29 januari–8 februari.