Fakta: De är kvar i "Idol"

Charlie Grönvall, 26, Stockholm

Renaida Braun, 19, Nyköping

Rebecka Karlsson, 16, Ekeby

Liam Cacatian, 19, Göteborg

Feliks Parik, 17, Tyresö

Cameron Jai, 16, Kristianstad

Oskar Häggström, 17, Sundsvall

Adrian Jonasson, 16, Göteborg

Jesper Petersson, 27, Piteå

Greg Curtis, 30, Göteborg

Nicole Touma, 21, Skövde

Fakta: Här är nya "Idol"-juryn

Fredrik Kempe, 43, låtskrivare och artist

En av de främsta låtskrivarna i Melodifestivalen de senaste åren. Har bland annat varit med och skrivit fyra vinnande bidrag – Charlotte Perrellis "Hero", Malena Ernmans "La voix", Eric Saades "Popular" och Sanna Nielsens "Undo". Har även själv deltagit som artist i tävlingen.

Nikki Amini, 31, marknadsförare på skivbolag

Har arbetat inom skivbolagsvärlden i flera år och är i dag bosatt i London där hon jobbar med global marknadsföring på Universal Music. Enligt TV4 har hon arbetat med artister som Rihanna, Justin Bieber, Taylor Swift och Lady Gaga.

Quincy Jones III, 46, producent

Slog igenom som tonårig skådespelare i ungdomsfilmen "Stockholmsnatt". Bor i USA sedan 20 år och har jobbat med flera av de största namnen inom hiphop – han har bland annat producerat "Beef"-filmerna och "The Carter", en uppmärksammad dokumentär om Lil Wayne. Son till legendariske musikproducenten Quincy Jones.

Det var mycket jämnt i bottenstriden mellan Zeana Muratovic och Nicole Touma, men tittarna valde till slut att skicka hem 23-åringen från Göteborg.

– Det känns tråkigt men också roligt, för alla de här är tvärfeta, sade Zeana Muratovic i programmet och gjorde en gest mot de övriga idolerna.

Tidigare i veckan kritiserade hon låturvalet som fanns att välja på och var även missnöjd över det faktum att idolerna inte får göra om låtarna.

– Vi får inte skriva om något längre så det är liksom karaoke rakt av, det är konceptet nu. Visst, har man gett sig in i leken så får man leken tåla men jag tycker att det hade varit bättre om man hade fått vara kreativ, sade hon till TT då.

Nästa veckas tema blir "Det här är jag" och då gästar den amerikanska skådespelerskan och sångerskan Hailee Steinfeldt programmet.

Hyllades av juryn

Rebecka Karlsson fick stående ovationer av Nikki Amini, som tidigare har varit kritisk till henne och tyckt att hon känts "mer schlager än idol". Nikki var dock inte ensam om att gilla Rebeckas version av David Guetta och Zara Larssons "This one's for you".

– Om det är någon tjej som ska vinna "Idol 2016" i år så är det du, sade Fredrik Kempe, och tillade sedan att han tycker att hon sjunger låten bättre än Zara Larsson själv.

Även Liam Cacatian, Renaida Braun och Charlie Grönvall hyllades av jurytrion, som är ny för säsongen.

Fel låtval?

Juryfavoriten Cameron Jai lyckades för första gången inte leva upp till juryns förväntningar.

– Det här är första gången jag känner viss besvikelse. Jag är van att bli berörd av dig, sade Kempe.

Trion var överens om att Cameron inte hittade sig själv i sin stora favorit Justin Biebers "Cold water".