Fakta: Detta är vårens filmer

"The swedish theory of love" av Erik Gandini. Dokumentär om den svenska folksjälen och ensamheten. Premiär: 8 januari.

"Martha & Niki" av Tora Mårtens. Dokumentär om två sammansvetsade dansare som kämpar för att bli de första kvinnliga världsmästarna i street dance. Premiär: 22 januari.

"När molnen skingras" av Lasse Zackrisson. Dokumentär om den mytomspunna sångerskan Ulla Billquists liv och nedtystade död. Premiär: 10 februari i bland annat Göteborg. Spelar sedan på ytterligare orter.

"Under pyramiden" av Axel Petersén. Konstgalleristen Katarinas pappa konsthandlaren blir kidnappad i Egypten av sin forna smuggelkumpan, som kräver Katarina på en gömd staty som lösen. Premiär: 12 februari.

"Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld" av Linda Hambäck. Gunellen berättar allt hon vet om hår, bajs, döden, livet och kärleken för sin vän Dolores, som inte vill bli lämnad. Premiär: 12 februari.

"Den unge Zlatan" av Fredrik Gertten och Magnus Gertten. Om den kaxiga talangen från Rosengård, som lämnade Sverige på egen hand för att bli en vörldsstjärna. premiär: 17 februari.

"Pojkarna" av Alexandra-Therese Keining. En berättelse om systerskap och identitet, som utspelar sig i ett delvis magiskt universum där några flickor upptäcker att de kan byta kön och bli pojkar. Premiär: 19 februari.

"Den sista generationen" av Petri Storlöpare. Dokumentär om skogssmisk renskötarfamilj i Norrbotten, vars vardagsliv skildras genom huvudpersonen Henrik Andersson. Premiär: 6 mars.

"Granny's dancing on the table" av Hanna Sköld. 13-åriga Eini (Blanca Engström) växer upp med sin våldsamme far (Lennart Jähkel), isolerad från resten av samhället. Premiär: 8 mars.

"The paradise suite" av Joost van Ginkel. Svensk samproduktion om människor som flyr sina gamla liv under svåra förhållanden. Den svenska dirigenten (Magnus Krepper) är blind för det mesta tills hans son rymmer hemifrån. Premiär: 11 mars.

"Yarden" av Måns Månsson. En arbetslös författare tar plats som transportör vid omlastningsplatsen yarden i Malmö hamn. Moraliska problem uppstår. Premiär: 11 mars.

"Say something" av Åsa Ekman. Dokumentär som är en slags systerfilm till prisbelönta "My life my lesson" och som handlar om Isabelle och hennes mamma som kämpar med sin relation efter flykten från mammans våldsamma pojkvän. Premiär: 18 mars.

"Flickan, mamman och demonerna" av Suzanne Osten. Osynliga demoner styr den ensamstående, psykotiska mamman och den lilla dotterns liv i den låsta lägenheten. Men här finns också djup kärlek. Premiär: 15 april.

"Hotellet" av Kristian Petri. Dokumentär där filmaren Petri under tio år har samlat material och skapat en personlig betraktelse över hotellets roll och betydelse. Premiär: Våren 2016.

"MonaLisa story" av Jessica Nettelbladt. Dokumentär om Monalisa som levde ett vanligt liv men förlorade allt efter en depression och självmedicinerade med heroin. Premiär: Våren 2016.

"Sophelikoptern" av Jonas Selberg Augustsén. En svartvit och komisk roadtripp om jakten på ett saknat väggur. En mystisk sopcontainer som lossar från sin kätting under en helikopter har också med saken att göra. Premiär: Våren 2016.

En 18-åring som ännu inte spelat sin första match i Malmö FF lyckades fånga regissörerna Stefan Bergs, Fredrik och Magnus Gerttens intresse när de började filma sin kultklassiker om laget, "Blådårar 2 – vägen tillbaka" (2002). Ett lyckokast, med facit i hand. Zlatan Ibrahimovic upphör aldrig att fascinera och när dokubröderna Magnus och Fredrik Gertten började titta igenom gammalt material insåg de att det var en liten skatt de satt på.

– Vi gillar egentligen inte att titta tillbaka men när vi upptäckte hur enormt mycket ovisat material om Zlatan vi hade började vi fundera, säger Magnus Gertten vid en presentation av den svenska filmvåren på måndagen.

Välkomna filmare

Resultatet blev "Den unge Zlatan", som får biopremiär den 17 februari. Det är en ung Zlatan vi möter, som tar sina första steg i Malmö FF och sedan påbörjar den internationella karriären i holländska Ajax.

– Han upplever stark press och stor ensamhet. Vi bjuder på nya inblickar i hans liv under en tid då han ännu inte helt hade stängt dörren för medierna. Vi fick ju följa honom i två år, det som görs idag med honom är starkt sanktionerat.

Vad säger Zlatan själv om er nya film?

– Han är informerad sedan flera år om att vi gör filmen men vi har inga nya kommentarer från honom. Vi ska skicka en kopia till honom och jag tror att han kommer att tycka att vi skildrar honom med kärlek.

Flera andra starka personligheter skildras i de åtta aktuella dokumentärerna i vår. Vi får möta hiphop-dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos i Tora Mårtens "Martha & Niki". I "När molnen skingras" skildras sångerskan Ulla Billquists liv, liksom omständigheterna kring hennes nedtystade självmord. Och i "MonaLisa story" har filmaren Jessica Nettelbladt följt den heroinmissbrukande MonaLisa i åtta år.

Äventyr i Egypten

Bland de svenska spelfilmerna märks Axel Peterséns ("Avalon") nya äventyrsthriller "Under pyramiden", som är delvis inspelad i Egypten. Han och skådespelarna Johan Rabaeus och Reine Brynolfsson beskriver filmen som en "Jakten på den försvunna skatten" korsat med något av Cassavetes.

– Alla rollfigurer är komplexa typer, själv spelar jag en konsthandlare som är som en slags pensionerad spion, som plötsligt blir inkastad i hetluften igen, säger Reine Brynolfsson.

Flera hyllade romaner blir också film i vår. Först ut är animerade "Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld", där rösterna i detta charmiga och egna universum görs av Mia Skäringer, Klara Zimmergren och Rikard Wolff. Jessica Schiefauers "Pojkarna" har blivit till film av Alexandra-Therese Keining ("Kyss mig"). Och i mars tar Kristian Lundbergs "Yarden" plats på filmduken i Måns Månssons ("Hassel") regi.