Fakta: "Zootropolis"

Är: En 3D-animerad film, regisserad av Byron Howard och Rich Moore.

Kända internationella röster: Shakira (gasell), Idris Elba (buffel), JK Simmons (lejon), Jason Bateman (räven Nick Wilde), Ginnifer Goodwin (poliskaninen Judy Hopps).

Svensk biopremiär: 24 februari.

– Så vi fick rita om figuren lite grann, säger regissörerna Byron Howard och Rich Moore till TT.

Det är ju så att de flesta amerikanska animerade filmer har två regissörer. De här båda herrarna har ett förflutet med bland annat "Trassel 2", "Röjar-Ralf" och, i Moores fall, flera säsonger av "Simpsons".

"Zootropolis" utspelas i en värld där alla är djur. En nybakad poliskanin jagar skurkar i storstaden och får motvillig hjälp av en småkriminell räv.

– Filmen är en hyllning till 80-talets "buddy-movies". Det finns bitar av både "Dödligt vapen" och "48 timmar" i den, säger regissörerna Byron Howard och Rich Moore.

Inga reptiler med

Mer än 60 olika djurarter dyker upp i filmen, men inga reptiler, fåglar eller apor. Regissörerna förklarar varför:

– Det skulle handla om en värld där rovdjur och de som vanligtvis är deras villebråd lever tillsammans. Då passade det inte med reptiler och fåglar. Och apor är alldeles för lika oss människor. Om vi hade haft apor med, hade det på något sätt blivit så att alla trott att de var de mest intelligenta. Vi ville ha alla på samma nivå.

– Vi leker mycket med klichéerna, som till exempel att elefanter har bra minne och att åsnor är envisa. Ibland säger vi att klichéerna har rätt, ibland att de har fel.

Teamet bakom filmen ägnade åtta månader åt research innan de började jobba på allvar. De besökte bland annat Kenya och efter att ha sett djurlivet där insåg de att de inte ens hade börjat skrapa på ytan till den riktiga djurvärlden.

Internskämtar om "Gudfadern"

Det finns många internskämt i filmen, små vinkar till allt från "Gudfadern" till duons egna tidigare filmer. "Zootropolis" är en Disney-film, men frågan är vad som numera skiljer en Disney-film från de som görs av Pixar – som Disney äger.

– Vi tror att ju mer vi jobbar ihop, desto mer flytande blir gränserna. John Lasseter är ju chef för både Disney och Pixar, och Disney är inte längre ett bolag som mest gör sagofilmer om prinsessor.