Under början av 1900-talet var invandringen till Sverige minimal, istället flyttade svenskarna bort från Sverige.

Enligt uppgifter från Migrationsverket utvandrade 1,3 miljoner svenskar till bland annat USA i jakt på ett bättre liv. Henrik Emilsson är doktorand i migration vid Malmö högskola:

– Att folk lämnade Sverige var något som bekymrade den svenska staten, de tillsatte faktiskt en utredning för att få bukt med problemet.

► LÄS MER: Här är de europeiska länder som vill vägra ta emot flyktingar

Arbetskraftsinvandringen i Sverige tog ordentlig fart under 50- och 60-talet, inte minst på grund av att svenska myndigheter efterfrågade utländska arbetare, exempelvis från Italien, Grekland och Turkiet.

– Vi hade arbetskraftsbrist i Sverige, därför åkte svenska myndigheter ner till Sydeuropa för att rekrytera arbetare.

– Det handlade om enklare industrijobb. Arbetsmarknaden såg annorlunda ut då, man behövde inte språkkunskaper och licenser på samma sätt som i dag, så de sattes i jobb direkt.

Krig, terror och etnisk rensning drabbade Balkan under 90-talet, följden blev att rekordmånga människor, främst bosnier, flydde till Europa, Sverige tog emot drygt 100 000 människor.

– Det rådde viss panik i Sverige under denna tid, flyktingarna kom till orter där det fanns många lediga lägenheter, men inga jobb. Det gick otroligt dåligt i början och det förekom attentat mot flyktingförläggningar, Ny Demokrati röstades in i riksdagen och så vidare. 

– Men 20 år senare kan vi se att bosnierna är en väldigt framgångsrik grupp med hög sysselsättning som etablerat sig väl i det svenska samhället.

► LÄS MER: Flyktingar är människor – inte kriminella parasiter

Under 2000-talet ökade asylinvandringen igen, bland annat från Irak och Afghanistan. I samband med kriget i Syrien som började 2011 har många människor från den trakten sökt sig till Europa, inte minst till Sverige.

– Så länge som det pågår konflikter i Mellanöstern kommer flyktingströmmarna att fortsätta till Sverige. Vi har en betydligt mer generös flykting och integrationspolitik än andra Europeiska länder, vilket bidrar till att många vill söka skydd här.