Säkerhetsfakta barnhjälmar

Småbarnshjälmar med grönt spänne löser ut om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen i samband med lek.

Hjälmarna har en annan CE-märkning än vanliga cykelhjälmar. En småbarnshjälm uppfyller kraven i standarden för småbarnshjälmar, SS-EN 1080.

En vanlig cykelhjälm ska sitta kvar  även om den utsätts för mycket stora krafter och har därför ett spänne som inte får lösa ut förrän vid 50 kilos belastning.

Det gröna spännet löser däremot ut  redan vid 9-14 kilos belastning och rycket när man blir hängande räcker till för att spännet ska lösa ut redan för små, lätta barn.

Folksam har testat 18 cykelhjälmar som alla är CE-märkta och därmed klarat dagens lagkrav. Här är de fem bästa hjälmarna, enligt testet.

Bell Stoker MIPS, Giro Savant MIPS, POC Octal AVIP MIPS, Spectra Urbana MIPS och Hövding 2.0.

Källa: Folksam

Det var i lördags som pappan hittade sin livlösa son i en klätterställning utanför en skola i Njurunda, skriver Sundsvalls Tidning. Pojken ska ha klättrat i lekställningen när hjälmen plötsligt fastnade i ett av hålen på ställningen där bollar ska passera. Pappan påbörjade hjärt- och lungräddning och tillkallade räddningstjänst och ambulans.

När pojken fördes till sjukhus i ambulans hade han svag puls men kunde andas själv. Nu befinner pojken sig på Karolinska sjukhuset och hans tillstånd uppges fortfarande vara livshotande.

– Han hålls nedkyld till 36 grader eftersom man vill ge hjärnan bättre förutsättningar för att återhämta sig, säger pojkens pappa för Sundsvalls Tidning.

►LÄS MER: Få cykelhjälmar håller måttet

Nu uppmanar han alla föräldrar att kontrollera sina barns cykelhjälmar så att de har ett grönt säkerhetsspänne som löser ut om barnen skulle fastna.

– Kan det rädda ett barn från att bli hängande i huvudet så är det värt den lilla tid det tar, säger han.

Metro har varit i kontakt med pappan som hänvisar till artikeln i Sundsvalls Tidning.