Fakta: Dödligt våld på skolor

I oktober förra året dödade Anton Lundin Pettersson tre personer på en skola i Trollhättan.

Den mest allvarliga attacken fram till dess inträffade på Kungälvs läroverk 1961. Gärningsmannen tog sig in på en skoldans och sköt "vilt omkring sig". Sju ungdomar skadades varav en avled.

Sedan dessa har ett flertal incidenter inträffat. År 2004 stoppades en planerad skolskjutning i Malmö och hot om våldsdåd har förekommit i Eskilstuna, Örebro och Piteå. En annan incident inträffade 2013 då skjutvapen hittades på ett skoltak i Malmö.

Utöver detta har det även förekommit att grovt våld riktats mot enskilda elever under skoltid. År 2001 knivhöggs en flicka och en pojke på Västermalms gymnasieskola av en skolkamrat, varpå flickan avled. Samma år sköts en 16-årig elev ihjäl på Bromma gymnasium.

Källor: Linköpings universitet, MSB, Brottsförebyggande rådet

Den 15-årige pojken knivskars vid lunchtid på Göingeskolan i Broby i norra Skåne. Han avled senare på sjukhus. 14-åringen omhändertogs först av skolpersonal och sedan av polisen. Han förhördes vid 18-tiden.

– Det vi tror är att de här två har haft en konflikt som har eskalerat i det som hände i dag, säger polisens presstalesperson Jimmy Modin.

Finns vittnen

Inga fler personer tros vara inblandade. Den misstänkte pojken ska ha tagit med sig kniven till skolan. Enligt uppgift till Kristianstadsbladet inträffade händelsen i en korridor. Polisen vet inte vad motivet var eller hur knivskärningen gick till men har förhört flera personer på skolan.

– Det finns vittnen, säger Modin.

Enligt Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare i Östra Göinge kommun, har sörjande samlats vid skolan:

– Jag ser precis här att elever och vuxna kommer och tänder ljus och någon kommer med blommor, det skapas en sorts minnesplats nu vid skolans entré.

Krisgrupp på plats

En krisgrupp, bestående bland annat av personal och kommunchefen, har samlats på skolan. Det är inga elever kvar, men skolan kommer att hållas öppen under kvällen. På tisdagen hålls en minnesstund och personal kommer att finnas på plats för de elever som behöver stöttas.

– Det blir inte undervisning som vanligt i morgon, det blir en spontan samling där man bearbetar det som har hänt och tar hand om eleverna.

Omkring 230 elever går på skolan, under tisdagen ska väktare att patrullera området och polis kommer finnas på plats.

– Vi är på skolan just nu och kommer att vara där under morgondagen och stötta där det behövs. Det här är något som drabbar hela skolan och hela samhället så klart, vi vill visa att vi finns till om någon behöver prata av sig, säger Jimmy Modin.

Våra tankar går till de anhöriga, vänner och skolans personal, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin i en kommentar till TT: "Ingen ska behöva uppleva detta i skolan. Skolan ska vara en trygg plats för alla. Vi ska aldrig, aldrig behöva vänja oss vid tanken att det finns rädsla för våld och knivar i barnens liv".