Enligt källor till TV4 Nyheterna fritogs 15-åringen, som är gravid i åttonde månaden, av en kurdisk grupp på onsdagsförmiddagen i Tall Kayaf norr om Mosul.

Svensken Jesper Söder, som stridit som frivillig för de kurdiska YPG-styrkorna, uppgav i går på sin Facebooksida att han varit inblandad i fritagningen. "Inom några dagar nu så kommer flickan att vara i säkerhet hemma igen", skriver han.

Ska vara i säkerhet

TT har sökt Jesper Söder, som i nuläget inte vill uttala sig om händelsen.

Men uppgifterna om fritagningen bekräftas av myndighetskällor i de kurdiskkontrollerade områdena i norra Syrien, enligt journalisten och debattören Kurdo Baksi, som har många kontakter i regionen.

– Flickan har räddats av en frivillig fritagningsgrupp som försöker rädda kidnappade både i Syrien och Irak, säger han till TT.

Ingen skottlossning ska ha ägt rum vid fritagningen. 15-åringen ska nu befinna sig i säkerhet på kurdiskkontrollerat område.

Ingen UD-bekräftelse

Utrikesdepartementet kan dock inte bekräfta händelsen.

– Vi har noterat uppgifterna i medier om att flickan fritagits. I övrigt har vi från UD inga uppgifter att lämna, säger Johan Tegel vid UD:s presstjänst.

Sveriges ambassad i Irak vill inte kommentera uppgifterna.

Det var i somras som flickan, som kommer från en mindre kommun i södra Sverige, reste med sin 19-årige pojkvän till Syrien där han ska ha anslutit sig till en al-Qaidaanknuten grupp. Flickan togs sedan tillfånga av IS och pojkvännen har efterlysts internationellt, misstänkt för människorov.