Det var efter ett förstaaprilskämt och ett tips från en grottutforskare från fastlandet som några grottintresserade på Gotland började utforska ett hål i marken, någonstans på Gotland. Var vill de inte avslöja, av rädsla för att nyfikna ska söka sig hit och skada sig. Nu har gruppen, som vuxit till en kvintett, grävt och kravlat sig genom gångar, salar och vatten. Sammanlagt har man tagit sig fram drygt 150 meter.

– Vi har inte mätt alla delar av grottan, så den är säkert längre än så. Mestadels är det en trång gång där vi ligger på magen eller sidan och kryper och ibland är det precis så att bröstkorgen kommer igenom, säger Alexander Bennerstål.

Som den smalaste och minste av utforskarna har han oftast legat främst i gången.

Osedd mark

– Det är osedd mark. Det var väldigt häftigt när jag kom ut i en sal. De bakom trodde mig inte, utan trodde att jag blivit snurrig av att ligga trångt och gräva i flera timmar.

Eftersom det är kalksten i berget täcks väggar ibland av vit kalk.

– Det vackraste är stalaktiter och stalagmiter. Kalken blir som ett vitt skikt och när den torkar upp och stelnar så blir den kristallvitt. Väggarna i en av salarna och taket är helt kristallvita, säger han.

Den största stalaktit de hittat är runt 40 cm hög och ungefär lika bred. På vissa ställen är hela väggar täckta av droppformationer.

Fortsätter att gräva

Nu har de kommit fram till ett så kallat vattenlås, det vill säga ett rum fyllt av vatten som antingen kräver låga vattennivåer eller en pump. Därför kommer de nu vänta tills nivån sjunkit.

– Vår plan är att fortsätta gräva när vattennivån sjunkit lite. Vi är intresserade av att grottan ska bli större. Vi kommer att leta efter fler utrymmen och vägar så långt vi kommer in, säger han.

Men det är ingen som tror att grottan, så här långt, kan komma att öppnas för en allmänhet. Det är den alltför trång för.

– Vi hänvisar alla som är intresserade att åka till Lummelundagrottorna, för det här är extremt trångt. Någon som är lite större än oss kommer att få extrema problem att ta sig in, säger han.