Fakta: Skolskjutningar i Kanada

Masskjutningar på skolor är relativt ovanliga i Kanada som har striktare vapenlagar än sin granne USA.

Fredagens skolskjutning i La Loche ser ut att vara den blodigaste i Kanada på 26 år.

Den hittills värsta ägde rum 1989 på ett college i Montreal då 14 elever sköts till döds.

1992 dödades fyra vid en skjutning på ett universitet i Montreal.

Många kanadensare som bor på landsbygden äger gevär, liknande det som tycks ha använts i skolskjutningen i La Loche. Den förra regeringen rev upp ett kortlivat register över gevär och hagelgevär, bland annat efter kritik om att registret slår mot bönder och jägare.

Källa: AFP, Reuters

Två av de mördade är bröder till 17-åringen, som han sköt innan han öppnade eld i skolan. Där mördades två lärare, en 21-årig kvinna och en 35-årig man, rapporterar medieföretaget CBC. Sju andra skadades i skottdramat i La Loche, ett litet samhälle i en avlägsen del av Kanada. 17-åringen sägs vara elev på skolan.

Skottlossningen inträffade på fredag eftermiddag på en skola med 900 elever. Polisen grep pojken utanför skolan 45 minuter efter att man fått larmet.

– Det här är förstås varje förälders värsta mardröm, sade den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau när han fick information om den tragiska händelsen. Trudeau befinner sig i Davos i Schweiz.

Till skillnad från USA är masskjutningar ovanliga i Kanada, där innehav av handeldvapen är mer reglerat än söder om gränsen. Bakgrundskontroller genomförs på den som vill köpa ett vapen och licens krävs. Antalet mord som utförs med handeldvapen är sju gånger färre än i USA.

Samhället La Loche med runt omkring 3 000 invånare ligger i en glesbebyggd i provinsen Saskatchewan.