Fakta: Xinjiang

Xinjiang är en glesbefolkad region i nordvästra Kina. I området, som är nära fyra gånger så stort som Sverige, finns stora gas- och oljefyndigheter.

Regionens ursprungsinvånare är muslimska uigurer men Kina uppmuntrar inflyttning av landets dominerande etniska grupp, han-kineser, så de två folkgrupperna är nu nästan lika stora.

Uigurerna har länge klagat över religiöst, politiskt och kulturellt förtryck. Informationsflödet från Xinjiang är censurerat, men det rapporteras regelbundet om blodiga oroligheter.

– Jag hörde av en kollega som deltog i operationen att militären sprängde grottan som de misstänkta gömde sig i. Därför kunde samtliga dödas utan några förluster på vår sida. 17 lik samlades ihop efter explosionen, säger en polis i Xinjiang till radiostationen Radio Free Asia.

Xinjiangprovinsen har under lång tid varit skådeplats för oroligheter. Myndigheterna anser att det finns uiguriska separatister i området som försöker bilda en muslimsk stat och anklagar dem för flera våldsamma attacker. Staten hävdar också att en del uigurer ansluter sig till extremistgruppen Islamiska staten, medan människorättsorganisationer anklagar myndigheterna för att förtrycka den muslimska minoriteten.

Den 18 september ska i huvudsak etniska kineser ha dödats och myndigheterna skyller attacken på beväpnade separatister.

Vid tillslaget mot grottan ska bland annat tre män som var ledare för gruppen ha dödats, liksom deras familjer.