Fakta: Var tredje flykting är ett barn

Över en miljon människor korsade Medelhavet för att söka skydd i Europa under 2015. Av dessa var 253 700 barn, det vill säga runt en fjärdedel. Nu har andelen barn ökat till över en tredjedel.

I Makedonien var andelen barn som kom under december 37 procent, jämfört med 23 procent under september. Motsvarande siffror för Serbien var 36 procent, jämfört med 27 procent i september.

Barnen lider av brist på varma kläder, mat och uppvärmda bostäder. De är utmattade, rädda, stressade och ofta i behov av vård.

Nästan 37 000 människor har trotsat kylan och riskerat sina liv för att ta sig över Medelhavet hittills i år, de flesta av dem för att fly våldsamheterna i Syrien, Irak och Afghanistan.

Källa: Unicef och IOM.

Utanför den lilla grekiska ön Kalolimnos lyckades den grekiska kustbevakningen rädda 26 personer sedan deras båt kapsejsat. Men minst 34 människoliv krävdes i olyckan, som betecknas som en av de värsta på flera månader.

– De befann sig på en träbåt. Vi vet inte hur många som var ombord, säger en representant för kustbevakningen till nyhetsbyrån Reuters.

I en liknande olycka utanför ön Farmakonisi drunknade sex barn och två kvinnor. Och utanför turistorten Didim i Turkiet hittade den turkiska kustbevakningen tre barn som omkommit när deras båt sjunkit, rapporterar nyhetsbyrån Dogan.

Hittills i januari har 113 migranter och flyktingar omkommit på Medelhavet, enligt Internationella migrantorganisationen IOM, vilket gör det till den dödligaste januarimånaden någonsin.

FN:s barnfond Unicef slog tidigare i veckan larm om att en allt större andel av de som kommer till Europa är barn och kvinnor och varnade för att barn kan komma att frysa ihjäl i den köldknäpp som väntas i sydöstra Europa.