Fakta: Global uppvärmning

WMO:s uppgifter baseras på temperaturmätningar över hela jorden. Analyserna har i huvudsak utförts av tre institutioner: Hadley Centre och Climatic Research Unit i Storbritannien, den amerikanska vädertjänsten NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), samt den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Analyserna visar att genomsnittstemperaturen på jorden har ökat med runt en grad Celsius sedan 1880 då mätningarna startade. Ökningen har varit mest påtaglig sedan 1980.

Källa: WMO.

Temperaturökningen väntas dessutom passera en symbolisk gräns. För första gången kommer den genomsnittliga höjningen troligen att nå upp till en grad Celsius, jämfört med utgångsåret 1880.

Orsaken är i hög grad väderfenomenet El Niño som i år är ovanligt kraftfull, och har lett till torka och bränder i Indonesien och Amazonas, och skyfall i Peru och Argentina. El Niño väntas dessutom fortsätta med full styrka en bra bit in på nästa år. Det kan medföra att även 2016 blir rekordvarmt, enligt WMO.

Michel Jarraud, WMO:s generalsekreterare, pekar på att halterna av växthusgaser i atmosfären i år närmat sig en annan symbolisk gräns, 400 miljondelar (ppm).

Han lyfter också fram att perioden 2011-2015 var den varmaste femårsperioden någonsin. Genomsnittet var 0,57 grader Celsius över genomsnittet för referensperioden 1961 till 1990. De flesta världsdelar – Asien, Europa, Sydamerika, Nordamerika, Oceanien – upplevde rekordtemperaturer.

Under det gångna året har många regioner drabbats av värmeböljor. Däremot har Antarktis varit ovanligt kallt.