Fakta: Boko Haram

Boko Haram tog upp vapen mot Nigerias regering 2009 med målet att införa en islamisk stat. Namnet Boko Haram betyder ungefär "västerländsk utbildning är förbjuden" på språket hausa.

Boko Haram har anslutit sig till extremistgruppen Islamiska staten och kallar sig numera Iswap – "Islamiska statens västafrikanska provins".

President Muhammadu Buhari svors in som president i Nigeria den 29 maj förra året, bland annat med löften om att krossa Boko Haram innan årets slut. Efter en omfattande offensiv är gruppen "tekniskt sett" besegrad enligt regeringen, men attacker genomförs fortfarande.

Minst 22 människor har dödats i ett bombdåd riktat mot en moské i utkanten av staden Maiduguri i nordöstra Nigeria. Dådet uppges ha utförts av två kvinnor som förklätt sig till män.

– En av dem gick in och anslöt sig till den första raden i moskén. När de ställde sig upp för att be utlöste hon sig sprängladdning, som dödade flera av moskébesökarna, säger en källa vid delstaten Bornos räddningstjänst.

– Medan de andra försökte fly så rusade den andra kvinnan, som stått utanför, in i moskén och utlöste sin sprängladdning.

Ytterligare minst 35 människor skadades i attacken.

Maiduguri är den stad där islamiströrelsen Boko Haram startade 2002. Staden är nu centrum för den nigerianska militärens kamp mot extremistgruppen. Sedan 2009 har minst 17 000 dödats i oroligheterna.