Fakta: Döden på Medelhavet

UNCHR uppskattar att omkring 2 500 människor har dött under båtresor till Europa över Medelhavet hittills i år – majoriteten, runt 2 100, på rutten mellan Libyen och Italien, som är betydligt farligare än den kortare rutten mellan Turkiet och Grekland.

Totalt beräknas 204 000 migranter och flyktingar ha korsat Medelhavet hittills i år. Det är mer än dubbelt så många som nådde Europas stränder under motsvarande period förra året, enligt Internationella organisationen för migration (IOM).

Anländarantalet till Italien ligger dock hittills i linje med förra året, runt 47 000.

Tre fjärdedelar av de anländande före sista mars landade i stället i Grekland, varav majoriteten flyktingar från Syrien och Afghanistan. Efter EU:s flyktingöverenskommelse med Turkiet har dock strömmarna längs den rutten tunnats ut avsevärt.

UNHCR uppskattar att runt 100 000 flyktingar för närvarande befinner sig i Libyen. Omkring 18 000 av dem beräknas komma från inbördeskrigets Syrien. Andra stora grupper är palestinier, irakier, etiopier, eritreaner och somalier.

Källa: UNHCR, IOM

– Det som händer nu när vädret förbättras, under sommarmånaderna, är att antalet båtar och fartyg som lämnar Libyen och Nordafrika ökar, konstaterar Itayi Viriri, talesperson för Internationella organisationen för migration (IOM), till TT.

Omkring 2 500 migranter och flyktingar har dött på Medelhavet i år, enligt de senaste siffrorna från FN:s flyktingorgan UNHCR – att jämföra med 1 850 under motsvarande period förra året.

Bara förra veckan miste minst 880 människor livet i flera förlisningar.

Större båtar

Majoriteten av de som dött har rest längs den farligaste rutten, mellan Libyen och Italien. Men ökningen jämfört med förra året verkar inte bero på att fler tagit den vägen – antalet anländande till Italien ligger hittills i år på ungefär samma siffra som motsvarande period förra året, enligt IOM.

Organisationen har dock noterat en ökning av antalet större båtar.

– Fram till nu har det mest handlat om mindre jollar och gummibåtar. Men nu ser vi en återkomst av större båtar, med flera däck, vilket betyder att fler människor dör när katastrofen är framme, säger Itayi Viriri.

Enligt UNHCR kan man se tecken på att människosmugglarna blivit mer hänsynslösa, och försöker maximera profiten genom att sätta ombord ännu fler människor på de oftast överfulla, sjöodugliga båtarna.

"Inget hänt"

Flyktingorganisationerna efterlyser en tuffare strategi för att sätta stopp för smugglarna, i kombination med öppnandet av lagliga, säkra vägar för migranter och flyktingar. Dessutom, menar man, måste EU-länderna och omvärlden överlag ta ett gemensamt ansvar för att hantera flyktingströmmarna.

Nyligen publicerade organisationen Sea-Watch en hjärtskärande bild på ett dött spädbarn som drunknat i en av de senaste katastroferna, i ett försök att väcka opinion för säkra flyktvägar.

Förra året väckte en annan bild på ett dött barn, vars kropp spolats upp på en strand i Turkiet, en våg av sympati för flyktingar. Barnets far, Abdullah Kurdi, befinner sig i dag i Arbil i norra Irak. Han är besviken över att inte tillräckligt gjorts för att sätta stopp för döden på Medelhavet.

– Ett tag verkade det som bilden på Alan gjorde något med den västerländska opinionen och politikerna. Skolor och kampanjer döptes efter min son och det kändes bra, för det hjälper till att sprida empati och hindra att min familj glöms bort. Men de nya olyckorna till havs, murarna som reses på Balkan och grälet mellan regeringarna får mig att konstatera att utöver den känslomässiga reaktionen direkt så har egentligen ingenting förändrats, säger han i en intervju med den italienska tidningen La Repubblica.