En person ska ha gripits under den blodiga operationen på fredagen. För några dagar sedan dödade kinesiska styrkor 17 personer i en räd mot samma grupp.

Attacken mot kolgruvan i september klassas som en "terrorattack direkt dirigerad av en utländsk extremistorganisation", skriver den regionala regeringen i Xinjiang i ett uttalande, enligt AFP.

Myndigheterna anser att det finns uiguriska separatister i området som försöker bilda en muslimsk stat och anklagar dem för flera våldsamma attacker. Kina hävdar också att en del uigurer ansluter sig till extremistgruppen Islamiska staten, medan människorättsorganisationer anklagar myndigheterna för att förtrycka den muslimska minoriteten och skapa grogrund för våldsamheter.

"Kina använder extremt repressiva medel för att hantera uigurer missnöjda med regeringens politik", skriver Dilxat Raxit vid en uigurisk exilgrupp i ett uttalande till AFP.

Peking, å sin sida, anklagar omvärlden för betydligt svagare eller obefintliga reaktioner på dåd i Kina, satt i relation till attackerna i Paris.

– Dubbelmoral borde inte tillåtas, säger den kinesiske utrikesminsiter Wan Yi.