Fakta: Insatser i Syrien

Inbördeskriget i Syrien har under fem år skördat över 270 000 människoliv.

De FN-ledda fredssamtalen startade under diplomaten Staffan de Misturas ledning i januari. Den 27 februari nåddes ett avtal om vapenstillestånd, som dock inte omfattar jihadiströrelser som Islamiska staten (IS) och Nusrafronten.

I september 2014 startade en USA-ledd allians bombkampanjer mot IS i Syrien till stöd för den syriska oppositionen.

Ryssland inledde i september 2015 flygbombningar till stöd för den försvagade syriska armén, som därmed åter kunde gå till offensiv.

Källa: AFP, Reuters

IS ska ha kidnappat de cirka 300 arbetarna efter en attack i al-Dumayr-området, cirka fem mil nordost om Damaskus, i måndags. Efter att anhöriga tidigare under dagen larmat om att de tror att kidnappningarna genomförts rapporterar syriska nyhetsbyrån Sana att "anställda och chefer" på företaget al-Badias cementfabrik har förts bort av jihadisterna.

– Vi har inte kunnat nå våra familjemedlemmar sedan lunchtid i måndags efter en attack från IS mot fabriken, säger en invånare i staden al-Dumayr.

Förluster i norr

Uppgifterna om att de anställda inte kunnat kontaktas bekräftas av en representant för fabriken.

I norra Syrien har dock IS drabbats av ett bakslag. Andra islamistiska rebellgrupper har erövrat IS huvudsakliga förbindelseväg i norra Syrien till Turkiet, uppger det oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Vägen ska ha skurits av nordost om staden al-Rai, och den ska leda till en av de sista gränspassager till Turkiet som IS har kontroll över.

IS har enligt SOHR förlorat kontrollen över 18 byar i den nordliga Aleppo-provinsen de senaste dagarna.

Senare samtal

FN-sändebudet för Syrien, den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, meddelar samtidigt att nästa runda i fredssamtalen väntas börja den 13 april. Det är två dagar senare än det förra budet.

Först ska de Mistura göra en rundresa i regionen – bland annat till Iran och Syrien – för att känna av hur det politiska landskapet ligger inför samtalen.

– Jag behöver kontrollera de internationella och regionala intressenternas positioner, säger de Mistura.

Den stora stötestenen i samtalen är fortfarande vilken roll president Bashar al-Assad ska ha i ett framtida Syrien.

IS och andra terrorstämplade organisationer är inte delaktiga i fredssamtalen.