Fakta: Sowetoupproret

I mitten på 1970-talet började eleverna i Soweto och andra så kallade townships protestera mot den torftiga utbildning de erbjöds. Protesterna kulminerade i Soweto den 16 juni 1976 i samband med en instruktion från regeringen om att undervisningen i flera ämnen skulle hållas på afrikaans (förtryckarnas, afrikandernas, språk).

Ungdomarna från två skolor började på morgonen demonstrera på Sowetos gator, och allt fler anslöt i takt med att demonstrationen blev känd. Till slut deltog flera tusen elever i protestmarschen. Spänningen och de upprörda känslorna steg ytterligare när polis försökte stoppa demonstrationen.

Vittnesuppgifterna går sedan isär om vad som hände. Men det mesta pekar på att poliserna sprutade tårgas mot demonstranterna som då svarade med att kasta stenar. Poliserna ska då ha svarat med att öppna eld mot demonstranterna.

Flera hundra människor dog. Det är ännu inte belagt exakt hur många, men bland dem fanns den blott 13-årige Hector Pietersen. (TT)

Den 16 juni 1976 gick tusentals studenter ut på Sowetos gator för att protestera mot att landets skolor skulle tvingas att använda afrikaans, den vita befolkningens språk, i undervisningen.

Demonstranterna sjöng och dansade utanför en skola när polisen slog till och försökte skingra dem med tårgas. Det berättar en av dem som deltog, Dan Montitsi, för AFP.

– Vi gick till attack med stenar och de började skjuta, säger han till nyhetsbyrån

Exakt hur många som dog under de våldsamheter som följde är än i dag oklart. Men enligt Sydafrikas statliga radio- och tv-bolag SABC miste minst 600 studenter och ungdomar livet.

40-årsminnet av protesterna högtidlighålls i dag i Sydafrika, bland annat genom att landets president Jacob Zuma håller tal i just Soweto.

Sowetokravallerna utlöste en våg av protester mot apartheidregimen. Ändå dröjde det till 1994 innan Sydafrika fick sin första demokratiskt valde president, Nelson Mandela.