Beslastningsattacker

• Angriparna skickar så mycket skräpmejl eller anrop som möjligt till sajter de vill blockera.

• Attackerna sker ofta via nätverk av datorer som kapats och fjärrstyrs med hjälp av virus eller andra program. 

Budskapet framförs i en film på Youtube.

– Denna fredag kommer vi att göra den största sak vi hittills gjort, säger en kvinnlig röst till bilder av en man med en vit så kallad Guy Fawkes-mask, symbol för bland annat Anonymous-nätverket.

Hotet skulle kunna avfärdas som pubertalt nonsens, men cyberattackerna är en realitet, vilket en rad svenska myndigheter, banker och andra företag fått lära sig den hårda vägen de senaste dagarna. 

Natten till i går utsattes bland annat Riksbankens, regeringens och riksdagens sajter för så kallade belastningsattacker, och slogs tillfälligt ut.

– Det vi ser i dag är bara toppen på ett isberg och bara en början om vi inte börjar bygga upp ett fungerande IT-skydd, säger Torbjörn Alander, ordförande i IT-säkerhetsföreningen SNSC.

Det europeiska organet för nätsäkerhet, Enisa, genomförde i går en storövning på olika platser i Europa, bland annat i Stockholm. Närmare 400 europeiska IT-säkerhetsexperter från 25 länder deltog och över 1 000 simulerade cyberincidenter hanterades.

Aftonbladet publicerade i går kväll en intervju med en kille som säger sig tillhöra nätverket. I intervjun berättar han att han ligger bakom den senaste hotfilmen.

– Det kommer att bli den värsta aktionen hittills. Vi ska skriva världshistoria, säger han till Aftonbladet.