Fem tips till dig som ska hyra ut ditt boende

1. Hyr ut ett rum – slipp be om lov
Om du själv bor kvar i lägenheten och bara hyr ut ett rum behöver du inte be om lov. Det är bara att tuta och köra!

2. Få avdrag på skatten
Om du hyr ut din lägenhet med godkännande av hyresvärden kan du göra skatteavdrag på detta. Då får du göra avdrag på hyran som du själv betalar.

3. Tidsbegränsat tillstånd
Om din hyresvärd inte godkänner dina skäl till att hyra ut lägenheten kan du söka ett tidsbegränsat tillstånd hos hyresnämnden. Då krävs att du kan namnge den som ska hyra bostaden och mellan vilka datum uthyrningen ska gälla.

4. Skälig hyra
Om du hyr ut din hyresrätt ska andrahandshyresgästen betala skälig hyra. Det innebär att den ska betala samma hyra som du själv betalar. Om lägenheten är möblerad får man lägga på 10-15 procent för  möbelslitage. Om du hyr ut din bostadsrätt får du ta ut en hyra som motsvarar de driftskostnader och  kapitalkostnader du har.

5. Hemförsäkring
När du hyr ut din lägenhet i andrahand är det viktigt att din hyresgäst tecknar en egen hemförsäkring. Sker uthyrningen via till exempel Airbnb krävs inte detta, utom i  undantagsfall, då  Airbnb själva har ett  värdförsäkringsprogram.

Källor: Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC), Hyresgästföreningen, Skatteverket, Hem & Hyra, Airbnb

I helgen är det Eurovision song contest och det är många i Stockholm som väljer att hyra ut sina lägenheter via uthyrningssajter som Airbnb och Blocket. I skrivande stund ligger till exempel en lägenhet på Östermalm ute för mer än 15 000 kronor natten, och en annan lägenhet på Södermalm för mer än 12 000 kronor natten.

Men är det tillåtet att hyra ut sitt hem över helgen? Svaret är enkelt: nej.

– Det man ska tänka på om man funderar på att hyra ut sin lägenhet är att det finns regler att förhålla sig till. Man kan inte bara hyra ut lägenheten utan tillstånd. Gör man det kan det leda till uppsägning, säger Monika Jukic, juridisk expert på Sveriges Bostadsrättscentrum.

LÄS MER: Berlin förbjuder Airbnb-uthyrning

Alla andrahandsuthyrningar ska gå genom, och godkännas av, hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Du behöver då uppvisa giltiga skäl för uthyrningen, till exempel att du ska arbeta på annan ort eller att du ska provbo med din partner. Att hyra ut lägenheten över en helg under ett stort evenemang är något helt annat, menar Monika Jukic.

– Den här typen av uthyrningar är inte ett giltigt skäl. Det är ju en typ av hotellverksamhet, och ingenting som föreningen behöver acceptera.

LÄS MER: Svenskarnas värsta Airbnb-historier: "Hela jag var täckt av hundblod"

Om du har en bostadsrätt och hyr ut den utan tillstånd ska föreningen skicka en varningsskrivelse så att du som hyresgäst kan säga upp andrahandshyresgästerna och ta bort lägenheten från uthyrningssajten. Men när man hyr ut i korta perioder, som till exempel över helgen när det är Eurovision, kan det bli väldigt svårt för bostadsrättsföreningarna att göra något, eftersom uthyrningen oftast har upphört innan en varningsskrivelse har hunnit skickats.

Men trots gällande lagar och regler finns tusentals svenska bostäder på uthyrningssajter utan tillstånd från föreningar eller hyresvärdar.

– Många föreningar blundar för problematiken. Det är egentligen bara fastighetsägarna som kan agera. Agerar inte dem blir det ju fritt fram på det här sättet.

LÄS MER: Airbnb-hyr för bordellverksamhet

Framför allt tycker Monika Jukic att föreningarna ska ta upp frågan och diskutera den. Vill man tillåta korttidsuthyrningar bör man ta fram regler och då ska samma regler gälla för alla i föreningen, menar hon.