På kvällen dödades minst ett dussin personer och dubbelt så många skadades innan en attack mot köpcentret Zahrat Bagdad i östra delen av huvudstaden var över, rapporterar Reuters. Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) skrev i ett uttalande att fyra "soldater" genomfört dådet i den shiadominerade stadsdelen.

Det chockade vittnet Salman Hussein, iförd svart träningsoverall, berättar för AFP att en av angriparna höll fast en affärsinnehavare och talade i mobiltelefon innan han utlöste sin bombväst.

– Bilen de kom i var full av sprängämnen och exploderade också.

Flera gisslan

Därefter stormade gruppen köpcentret med automatvapen och tog enligt flera poliser och inrikesministeriet gisslan, ett ovanligt tillvägagångssätt för IS.

– När säkerhetsstyrkorna kom för nära dödade de tre gisslan, säger en polisöverste och tillägger att gärningsmännen självmant släppte nio kvinnor och barn.

En polisgeneral insisterade tvärtom i irakisk tv att angreppet snabbt avvärjts och att ingen gisslan tagits, skriver Reuters.

Dubbla bomber

I minst tre andra terrordåd användes IS en vanligare taktik – i Muqdadiya åtta mil öster om Bagdad dödades minst 20 människor och 50 skadades i två på varandra följande bombattacker mot ett kasino. En gärningsman utlöste en självmordsbomb inne i byggnaden, därefter utlöstes en bilbomb utanför mot tillskyndande sjukvårdare och förbipasserande.

I ytterligare två attentat dödades minst ett tiotal personer och fler än 20 skadades när bilbomber exploderade i en sunnidominerad förort till Bagdad och i staden Baquba nordöst om staden.

På julafton meddelade irakisk underrättelsetjänst att man oskadliggjort en större IS-cell och gripit 40 personer i Bagdad och Diyala. IS har drabbats av bakslag på slagfältet under det senaste året.