Fakta: Bryggdes under Yangshaokulturen

Öltillverkningen utfördes av människor som levde under Yangshaokulturen, en jordbrukskultur som existerade i Kina kring 5 000–3 000 år före Kristus.

Den målade keramiken, varav en stor samling finns på Östasiatiska museet i Stockholm, präglar perioden.

Den svenska geologen och arkeologen Johan Gunnar Andersson, kallad Kina-Gunnar, upptäckte rester av kulturen i byn Yangshao i Henanprovinsen 1921.

Källa: Nationalencyklopedien, tidskriften Populär historia.

Fynden utgör det äldsta beviset för öltillverkning i Kina. De visar också att människorna i trakten redan för 50 sekler sedan behärskade en avancerad ölbryggningsteknik, enligt studien som publiceras i den amerikanska tidskriften PNAS.

Forskarna hittade gula, glimmade rester i de vida kärlens öppningar, och analyser avslöjar ingredienserna: durra, hirs, korn, rotknölar samt en sydostasiatisk växt som är känd under namnet Jobs tårar.

– Upptäckten av korn är en överraskning, säger Jiajing Wang på Stanforduniversitetet i Kalifornien och tillägger att det är det äldsta beviset för spannmålsslaget som hittats i arkeologiskt material från Kina.

Tidigt korn

– Detta ölrecept tyder på en mix av kinesiska och västliga traditioner: korn från väst och hirs, Jobs tårar och rotknölar från Kina.

Studien tyder på att kornet kom till Kina kring 1 000 år tidigare än vad forskare trott. Spannmålet kan också ha använts inom öltillverkningen långt innan kornet blev allmänt spritt i jordbruket.

Vid fyndplatsen i Mijiya, nära en biflod till Weifloden i norra Kina, har arkeologerna också hittat artefakter som pekar på att filtrering och lagring av öl förekommit där.

Surt och sött

Ugnar som mycket väl kan ha använts för att hetta upp och mäska spannmålskornen hör också till upptäckterna.

Men hur smakade drycken?

– Min gissning är att ölet kan ha smakat lite surt och lite sött. Den sura smaken kom från jästa spannmålskorn och den söta från rotknölar, säger Jianjing Wang.