Så får du bukt på halsbrännan

1. Undvik för stora måltider för sent.

Det har med att göra innan man går och lägger sig. Det som händer är att måltiden trycker upp mot den översta ventilen i matstrupen. Ventilen, som är en muskel, ska hindra läckage till matstrupen. När ventilen trycks upp kan det leda till att magsaften läcker ut till matstrupen och du kan få sura uppstötningar eller få en brännande känsla bakom bröstbenet. 

2. Böj inte dig eller lyft tungt efter maten. 

Efter en måltid ska du undvika att lyfta tungt, böja dig eller stå på händer, alternativt huvudet. Även här utsätts ventilen i den övre magmunnen för tryck och risken för att sur magsaft läcker ut är stor. Ta det lugnt i stället efter maten och ta en promenad i stället.

3. Avstå från fettrika måltider.

Det är bättre att äta en allsidig kost, mindre portioner och regelbundet. Att äta en kebabtallrik efter en sen utekväll är inget bra. Det är ungefär som att be om en halsbränna, menar läkaren Johan Flodin. 

4. Alkohol, nikotin och kaffe

Studier visar att den övre magmunnen fungerar sämre om du dricker alkhol, röker, snusar eller dricker mycket kaffe. 

5. Ta det lugnt. 

Det är inte fastställt att halsbränna är stressrelaterat, men flera studier tyder på att stress kan orsaka halsbränna. I den mån du kan så försök att stressa mindre. 

6. Receptfria läkemedel

Vid tillfällig halsbränna kan receptfria läkemedel hjälpa. Den vanligaste är tuggtabletten gaviscon, som hindrar maten i magsäcken läcka upp. En annan är novalucol som binder det sura i magsäcken.   

KÄLLA: Johan Flodin, medicinskt ansvarig på Kry

Halsbränna, som också kallas för magsaftsreflux, kan ge sura uppstötningar och smärta i övre delen av magen. Även en brännande känsla bakom bröstbenet är en annan symtom. Omkring en femtedel av Sveriges befolkning har återkommande besvär, enligt Vårdguiden. 

– Halsbrännan orsakas av att en ventil i den övre magmunnen inte håller tätt och släpper ut magsaft från magsäcken till matstrupen, säger Johan Flodin, som är medicinskt ansvarig på den nätbaserade vårdcentralen Kry. 

► Kurerna mot bakfylla som inte fungerar

Besvären uppstår ofta i samband med eller efter måltiden om du kanske böjer dig framåt eller lyfter tungt. 

– Eller om du lägger dig ner efter maten. Det är därför du ska undvika äta måltider för sent. Ät den sista måltiden senast tre timmar innan läggdags, säger Johan Flodin. 

Han berättar vidare att halsbränna ofta går över av sig själv, men inget du ska strunta i heller. 

– Om det är så att det läcker ut sur magsaft till matstrupen kan det uppstå irritation i slemhinnan och du kan få bestående men, säger Johan Flodin och fortsätter: 

– Har man haft besvär i ett halvår, så skulle jag känna att det är angeläget att kolla upp. Halsbränna kan utvecklas till något annat om man inte det på allvar. 

► Bränt dig i solen? Här är kurerna som fungerar – och de som inte gör det