Fakta: Tältläger för flyktingar

Här föreslår MSB att det ska uppföras tältläger för asylboenden:

Revinge, Lunds kommun (redan planerat).

Gävle övningsfält, Gävle kommun.

Myttinge, Värmdö kommun.

Skogstibble, Uppsala kommun.

Jättuna, Flens kommun.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Fakta: Tältlägret i Revinge

Lägret uppförs på MSB:s verksamhetsställe i Revinge, som ligger intill regementet P7, i den östra delen av Lunds kommun. I närheten finns Revingeby med cirka 500 invånare.

Totalt handlar det om 75 tält med sammanlagt 375 sängplatser.

Toaletter och duschar kommer att finnas i tillfälliga byggnader intill. Mat i form av catering serveras i uppvärmda serveringstält.

Lägret kommer att vara bemannat dygnet runt.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Beskedet om en akut brist på sängplatser innebär att många flyktingar nu måste ordna med tak över huvudet på egen hand. När asylsökande kan ordna eget boende – hos exempelvis släkt eller vänner – blir det lättare för Migrationsverket att frigöra mer plats i den väntrumsliknande lokalen i en jättehall på Malmömässan. På torsdagseftermiddagen rullade 12 bussar med 50 personer – barn, föräldrar och vuxna – i varje buss in framför mässhallen, berättar Migrationsverkets arbetsledare Sonny Johansson.

Kaosartat

– En form av kaos kan man säga att det är här, eftersom det är ett väldigt högt tryck just nu. Vi är ju i en situation där folk inte kan erbjudas boende efter registrering, säger Jennie Sörman, sektionschef för Migrationsverket i region syd, till TT.

Men jämfört med tidigare veckor är antalet asylsökande mindre än tidigare, enligt Sörman.

– Vi ser att vi haft en inströmning på ungefär 600–800 personer per dygn till region syd den senaste tiden. Och det är oftast så att de kommer så här på eftermiddagen och kvällen. Men under tidigare perioder fick vi in mellan 1 200 och 1 300 personer per dygn. Den stora skillnaden nu är att boendeplatserna är slut och att man fastnar i systemet, de blir sittande i väntytan.

Barnfamiljer prioriteras

Anledningen till att många nu hamnar i Malmö är de tillfälliga gränskontroller som infördes förra torsdagen. Det har förvärrat platsbristen. Barnfamiljer kommer att prioriteras till de boendeplatser som finns.

– För ensamkommande män finns det en uppenbar risk att bostad saknas, men vi ser ingen risk att barnfamiljer, äldre och funktionshindrade kommer att vara utan, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket, till TT.

Under tiden har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) presenterat fyra nya projekt som rör tältläger för flyktingar. De föreslagna platserna för dessa är Gävle övningsfält samt Myttinge, Skogstibble och Jättuna i Värmdö, Uppsala och Flens kommuner.

Tältläger dröjer

Det handlar om fyra "pilotprojekt" som också kräver ett regeringsbeslut. Varje boende föreslås ha mellan 500 och 1 000 platser. Tillsammans ska de fyra lägren kunna hysa cirka 3 000 personer.

När det gäller tältlägret i Revinge dröjer det fortfarande innan bygget börjar. Förra veckan beviljade byggnadsnämnden i Lund bygglov, men innan tälten kan resas behövs ett så kallat startbesked – vilket kräver ytterligare en redovisning av diverse tekniska lösningar från MSB. Därefter väntas det gå flera veckor innan tälten kan vara på plats.