I tisdagens Metro publicerades en artikel om hur man kan bygga sitt egna babygym. Men att, som Metro föreslog, dekorera babygymmet med bland annat läderband och träkulor är inte lämpligt, enligt Konsumentverkets barnsäkerhetsexpert Anna Stridsberg.

– Det finns risk för att barnet kan suga på läderbanden tills de går sönder, och de kan riskera att få kulorna i halsen, som då blir en kvävningsrisk, säger hon.

För att försäkra sig om att leksaker eller andra smådelar inte är för små för barnet rekommenderar barnsäkerhetsexperten att man använder sig av en så kallad smådelscylinder, som föräldrar kan få på BVC- mottagningar eller hos kommunens konsumentrådgivare.

►LÄS MER: Så barnsäkrar du ditt hem på bästa sätt

– Om något ryms helt och hållet i cylindern kan det utgöra en kvävningsrisk för barn under tre år. Men om det delvis ryms utgör det ingen kvävningsrisk, säger Anna Stridsberg.

Runda och ovala föremål ska däremot vara större än cylindern, och större än en pingisboll, eftersom de, på grund av sin geometriska form, lättare kan täppa igen barnets svalg och luftrör.

Andra sätt att barnsäkra ditt hem på:
  • Säkra dörrar, fönster och lås med klämskydd..
  • I köket bör man ha lås på lådor, hålla undan knivar och ha hällskydd på spisen.
  • Sätt upp trappgrindar och säkra eluttag.
  • Förankra bokhyllor, byråer och liknande i väggen så att de inte riskerar att falla ner om barnet tar tag i möbeln och häver sig uppåt eller börjar klättra.
  • För mindre barn där man har en spjälsäng ska man se tilla tt det är lagom avstånd mellan spjälorna. Det ska heller inte finnas några sladdar eller lost hängande snören i närheten av sängen, eftersom det då finns risk för att barnet drar in sladdarna mellan spjälorna och virar runt sin hals.
  • Ett babynest får inte vara för fluffigt eller för löst stoppat så det täcker barnets ansikte, eftersom det då finns en kvävningsrisk.

Källa: Konsumentverket

Bygger man trots allt sina egna leksaker får man inte sälja vidare dem utan att de har en så kallad CE-märkning – en märkning som visar att produkten uppfyller EU:s krav på säkerhet, hälsa och miljöskydd.