Åsa Sönnerbys bästa tips: Så lurar du tjuven

Håll koll på nycklarna

– De flesta stölder görs med din egen bilnyckel. Antingen genom att du tappar den, har den i ett omklädningsrum när du tränar eller får inbrott i ditt hem. Håll koll på nycklarna och förvara dem på en säker plats även i hemmet. De flesta hänger bilnyckeln precis innanför ytterdörren, vilket gör den till ett lätt byte för tjuven.

Använd garage

– Det säger kanske sig självt, men genom att ha bilen i garage ger du tjuven ytterligare ett hinder att ta sig förbi. Och tjuvar gillar inte hinder.

Parkera smart

– Parkera på upplysta gator där folk är i rörelse. Ställer du den i en mörk gränd har tjuven alla chanser att jobba i lugn och ro.

Använd rattlås

– En rattkrycka gör inte bilen omöjlig att stjäla, men den fördröjer stölden. Då det tar längre tid att stjäla en bil med rattlås så låter oftast tjuven bli.

Töm bilen

– Gör inte bilen mer attraktiv genom att lämna lösa prylar i bilen. Töm den själv på värdesaker och gör den på så sätt mindre intressant för inbrott.

Spårsändare

– I dag finns flera olika spårsändare, vissa fabriksmonterade, andra som du kan köpa till. Det finns en risk att tjuven vet var den sitter och plockar bort den eller stör ut den. Men det finns också många exempel på tillfällen då vi hittat stulna bilar med hjälp av spårsändare.

Sälj bilen rätt

– Om en spekulant köper din bil – se till att inte släppa iväg personen innan du fått pengarna. Vi har sett flera fall där köparen påstår att de betalar, bara för att dra tillbaka överföringen, och då står du där utan vare sig pengar eller bil.

DNA-märkning

– Genom att köpa en märksats med DNA kan du avskräcka tjuvar och samtidigt öka chansen att återfå stulen egendom. Du penslar på en vätska som innehåller ett DNA som knyts till dig. På så sätt kan polisen enkelt identifiera om det är din bil de hittat.

Köp bilen rätt

– Om du köper en begagnad bil är det viktigt att försäkra dig om att bilen inte är stulen. På larmtjanst.se kan du enkelt ta reda på om bilen du är intresserad av är efterlyst. Köper du en stulen bil är risken stor att du står utan vare sig bil eller pengar efter köpet.

Med en allt bättre säkerhet i moderna bilar blir också skurkarna vassare. Men vad kan man egentligen göra för att stöldsäkra sin bil? Här är svaren för dig som oroar dig för biltjuvar. Bilstölderna i Sverige minskar, medan antalet stulna bilar som aldrig återfinns ökar – vad beror det på?

Åsa Sönnerby, kommunikatör på Larmtjänst, berättar om en utveckling som är långt ifrån ny.

– Sedan det elektroniska stöldskyddets ankomst har stölderna minskat. Färre bilar stjäls, men hela 18 procent av bilarna som anmäldes stulna förra året hittades aldrig. Ofta handlar det om dyrare bilar i senare årsmodeller som har ett högt värde på den svarta marknaden och skeppas utomlands för vidareförsäljning.

►LÄS MER: Cykeltjuven tipsar: Så skyddar du din hoj från stöld

Men samtidigt som bilstölderna blir allt färre skjuter reservdelsstölderna i taket. Larmtjänsts rapport som går igenom bildelsstölder mellan åren 2011 och 2015 talar sitt tydliga språk.

– Vi kan se en markant ökning av stulna reservdelar och då främst navigationsenheter, strålkastare och airbags. Stölder av reservdelar leder inte bara till att du blir av med bildelar utan också till stora skadekostnader på bilen. Det brukar krävas att mycket mer lagas i bilen än att bara ersätta den stulna komponenten, säger Åsa Sönnerby.

Så hur skyddar vi oss mot inbrott i bilen?

►LÄS MER: Så stjäls lyxbilarna – med tio kronors-verktyget

– Främst genom att hålla koll på nycklarna. I 70 procent av alla fall av bilstölder använder tjuven nyckeln. Så att hålla koll på den och ha den strategiskt placerad i alla lägen är det bästa tipset jag kan ge.