Fakta: Robert Gabriel Mugabe

Född den 21 februari 1924.

Ledare för Zanu under frihetskampen i dåvarande Rhodesia. När Zimbabwe bildades 1980 blev han premiärminister, i samband med grundlagsändringar 1987 övergick han till presidentämbetet.

Efter att tidigt under sitt styre ha setts som frihetshjälte och en afrikansk framgångssaga blev Mugabe alltmer kontroversiell. Han ses som ansvarig för etnisk rensning i Matabeleland på 1980-talet, och har i val efter val kritiserats för valfusk, brott mot mänskliga rättigheter med mera.

Själv hävdar Mugabe att han försvarar Zimbabwe mot britterna som vill återkolonisera landet.

I samma tv-intervju kritiserar han den före detta vicepresidenten Joice Mujurus nystartade oppositionsparti.

– De kommer att leva i det vilda, där små myror och andra bitska insekter är förutbestämda att leva, säger han.

Mujuru sparkades av Mugabe 2014 men sågs tidigare som en kandidat till att ta över styret av landet. Hennes oppositionsparti "Zimbabwe People First" startades i tisdags.

– Vissa tror att vi är rädda för dem. Det är vi inte, säger presidenten.

Afrikas äldsta ledare har suttit vid makten sedan 1980 och är enligt egen utsago fortfarande vid god hälsa. Han tillbakavisar också tidigare spekulationer om att han skulle hålla på att förbereda för att frun Grace ska ta över. Presidenten lovar att han helt enkelt inte tänker utse någon efterträdare.

– Varför en efterträdare? Jag är fortfarande här. Jag har aldrig sagt att jag är en kandidat som avgår, säger Mugabe som fyllde 92 år i februari.

I intervjun säger Mugabe också att staten ska ta över alla diamantgruvor i landet för att gruvföretagen "rånat landet på dess rikedomar".