Fakta holopronsencephaly

Holopronsencephaly är ett sällsynt tillstånd där främre delen av hjärnan inte utvecklats fullständigt. Tillståndet förekommer vid cirka två av tiotusen födslar. I de flesta fall dör barnet innan födseln.

Källa: National Institute of Neurological Disorders and Stroke 

I mars 2013 åkte Emma Murray, 24, från Lanarkshire, England, in till sjukhuset i tron om att hennes blindtarm brustit. På sjukhuset fick hon i stället veta att hon skulle föda.

– Jag visste inte att jag var gravid förrän jag skulle föda. Jag hade bara gått upp lite i vikt och jag hade fortfarande mens, säger hon till The Mirror.

►LÄS MER: Angelica födde sin son i ett badkar: "Fantastiskt att föda i vatten"

Efter förlossningen kom den andra chocken. Sonen Aaron hade fötts med en ovanlig missbildning som gör att främre delen av hjärnan saknas. 

Emma fick beskedet att Aaron bara skulle överleva i några minuter. Hans ovanliga sjukdomstillstånd som går under namnet holopronsencephaly, drabbar cirka två av 10 000 personer vid födseln.

– Jag var helt förkrossad. Jag satt bara bredvid honom och gned hans lilla hand, det var en chock, säger Emma. 

►LÄS MER: Andrew föddes utan penis – nu ska läkare göra en åt honom

Sjukhuspersonalen anordnade ett nöddop men inom några timmar förbättrades hans tillstånd och han kunde börja andas på egen hand. Efter åtta veckor kunde han lämna sjukhuset och i dag gör han kontinuerliga läkarbesök. 

– Vissa dagar tar vi ett steg framåt och två steg tillbaka, men sedan han fyllde ett år har vi tagit fler steg framåt än bakåt, säger Emma. 

►LÄS MER: Jaxon föddes utan delar av huvudet – nu fyller han ett år