Fakta: Terrordåden i Paris

På kvällen fredagen den 13 november 2015 utlöste en självmordsbombare sin sprängladdning utanför Stade de France i Saint-Denis i norra Paris, där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch i fotboll. En förbipasserande dödades.

Trettio minuter senare utlöste ytterligare två självmordsbombare sprängladdningar utanför stadion.

Samtidigt öppnade attentatsmän eld mot barer och restauranger i Paris där 39 människor dödades. En av attentatsmännen sprängde sig själv till döds.

Tre män gick in i konsertlokalen Bataclan där ett bandet Eagles of Death Metal uppträdde, sköt mot folkmassan och tog gisslan. Tre timmar senare stormade polisen Bataclan. Då hade 89 personer dödats av attentatsmännen.

Terrordåden, som är de värsta i Frankrikes historia, krävde 130 liv. Över 352 människor skadades.

Salah Abdeslam är därmed formellt anklagad av en fransk domstol för inblandning i terrordåden i Paris den 13:e november förra året. Brottrubriceringarna är medlemskap i terrororganisation, mord, kidnappning och olaga innehav av vapen och sprängämnen.

Enligt Abdelsams advokat Frank Berton kommer nu hans klient att placeras i isoleringscell. Tidigare under dagen sade den franske justitieministern Jean-Jacques Urvoas att Abdeslam kommer att hållas isolerad på ett fängelse i Paris-regionen övervakad av specialtränade vakter.

"Rättvisan på väg"

Enligt advokat Berton har det ännu inte hållits något långt förhör med hans klient av den franska rätten.

– Han förklarade för domarna att med tanke på den tidiga timme som han hade förts från (det belgiska) fängelset, så föredrar han att förklara sig vid ett senare tillfälle, men han insisterade på att han vill förklara själv, sade Berton.

Nästa datum i rätten är satt till den 20 maj.

Advokaten Jean Reinhart, som företräder 30 av terroroffrens familjer, hyllade utlämningen från Belgien och konstaterade att "rättvisan är på väg".

26-årige Abdeslam är fransk medborgare av marockanskt ursprung, men uppvuxen i Belgien. Han misstänks vara den enda överlevande förövaren bakom terrordåden i Paris i november.

Han greps efter en dramatisk polisjakt den 18 mars, bara fyra dagar innan Bryssel skakades av självmordsdåden på flygplatsen Zaventem och i tunnelbanan.

Abdeslam står även anklagad för försök till mord i Belgien i samband med en skottlossning i Bryssel tre dagar innan han greps, där en av hans medhjälpare dödades och fyra poliser skadades. Han har vägrat att svara på frågor sedan självmordsdåden i Belgien den 22 mars.

"En liten idiot"

Sven Mary, Abdeslams tidigare belgiske försvarsadvokat, säger till den franska tidningen Liberation att han utsatts för angrepp sedan han tog sig an fallet, enligt nyhetsbyrån Reuters. I tidningsintervjun talar han nedlåtande om sin klient:

– Han är en liten idiot från Molenbeek, från en värld av småkriminella – mer en efterföljare än en ledare, med en hjärna som ett tomt askfat.

Boende i Molenbeek som känner Abdeslam säger att han gillade att ta en öl och en joint och var inte radikal.

– Jag frågade honom om han hade läst Koranen och han svarade att han hade utforskat den på internet, säger Mary i intervjun.