Terrordåden i Paris

På kvällen fredagen den 13 november 2015 utlöste en självmordsbombare sin sprängladdning utanför Stade de France i Saint-Denis i norra Paris, där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch i fotboll. En förbipasserande dödades.

Trettio minuter senare utlöste ytterligare två självmordsbombare sprängladdningar utanför stadion, dock utan att döda andra än sig själva.

Samtidigt öppnade attentatsmän eld mot barer och restauranger i Paris 10:e och 11:e arrondissement, där 39 människor dödades. En av attentatsmännen sprängde sig själv till döds.

Klockan 21.40 gick tre av terroristerna in i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal uppträdde. De sköt mot publiken och tog gisslan. Tre timmar senare stormade polisen Bataclan. Då hade 89 personer dödats av attentatsmännen.

130 personer dödades totalt av terroristerna. Över 350 människor skadades. Sju gärningsmän dödades.

Fakta: Salah Abdeslam

Salah Abdeslam, född 1989, hyrde två av de bilar som användes under terrordåden i Paris den 13 november. Bilder från övervakningskameror tyder även på att han körde åtminstone en av bilarna som andra gärningsmän – däribland brodern Brahim – sköt ifrån mot restaurangbesökare.

Brodern sprängde sig sedan till döds på ett café på Rue Voltaire och misstankar finns om att även Salah skulle ha begått ett självmordsdåd. Ett självmordsbälte, som tros ha tillhört honom, hittades i en Parisförort efter dådet.

I stället fick Salah hjälp av vänner från Bryssel att fly från Paris. Deras bil stoppades av polis på vägen, men tilläts fortsätta eftersom inget ansågs tyda på att de varit inblandade i attacken.

Källor: AFP och Reuters

– Dessa inledande uppgifter, som bör hanteras med största försiktighet, ger en serie omsändigheter som Abdeslam måste förklara, vid handen, konstaterade François Molins, åklagare i Paris, vid en presskonferens i Paris på lördagskvällen.

Enligt Molin ska alltså Salah Abdeslam ha sagt till de belgiska utredarna att han "ville spränga sig själv" vid stadion Stade de France den 13 november, men ändrade sig.

Formellt anklagad

Tidigare under dagen hade Sven Mary, som är Abdeslams advokat, berättat att hans klient medgivit att han var i Paris när de blodiga terrordåden genomfördes, skriver Reuters.

Abdeslam och en annan man som greps i fredags har nu formellt anklagats för delaktighet i mord med terroristmotiv samt delaktighet i terrororganisations aktiviteter. En tredje man som greps i samma hus i går anklagas för medlemskap i terrororganisation samt för att ha hjälpt kriminella. En kvinna som greps har också anklagats för hjälp, men har släppts. Ytterligare en kvinna har släppts utan att ha anklagats.

Ytterligare två misstänkta eftersöks, skriver AFP. Det är en 31-årig belgisk medborgare med marockansk bakgrund samt en man vars riktiga identitet ännu är oklar.

Efter gripandet av Abdeslam manar också Interpol till "extra vaksamhet vid gränskontroller". Gripandet kan få andra misstänkta personer att vilja försöka lämna Europa, enligt organisationen. För svensk del innebär Interpols uppmaning inget nytt eftersom man, enligt polisens nationella operativa avdelning (NOA), sedan en tid tillbaka redan har en sådan kontroll.

Den 26-årige Abdeslam, som skadades i samband med gripande i den belgiska centrumkommunen Molenbeek har flyttats från sjukhuset till ett högsäkerhetsfängelse.

Enligt Sven Mary säger sig Abdeslam vara beredd att samarbeta med belgisk polis.

Skälet till den påstådda samarbetsviljan, kan enligt den brittiska dagstidningen The Independent vara att extremistgruppen Islamiska staten (IS) ska ha tagit avstånd från 26-åringen och förmodligen skulle döda honom om de fick chansen.

Abdeslam ska också ha sagt att han motsätter sig utlämning till Frankrike, men enligt den franska justitieministern Jean-Jacques Urvoas kan det dröja högst tre månader innan Abdeslam blir utlämnad från Belgien.

Fjäder i hatten

Gripandet av Abdeslam beskrivs som en delseger för Frankrike i kriget mot terrorismen. Det är också en fjäder i hatten för den starkt kritiserade president Francois Hollande som under sitt ledarskap tvingats hantera två av landets värsta terroristattacker i modern tid. På lördagseftermiddagen träffade han berörda ministarar och tjänstemän för samtal om den senaste tidens gripanden.

Förhoppningen är nu enligt experter som TT pratat med, att Abdeslam ska ge detaljer kring terrorattacken i Paris men också information om eventuella planerade attacker i Europa.

Abdeslam, som i medier har beskrivits som en småtjuv som radikaliserats, är den sista överlevande av den tio man stora kärngruppen av jihadister som utförde dåden i Paris.