Så gör du om någon håller på att drunkna:
  • Om något händer, ropa på hjälp och påkalla uppmärksamhet
  • Försök att nå den nödställde utan att du själv utsätter dig för risker
  • Ha alltid något mellan dig och den nödställde – använd den så kallade "förlängda armen". Den bästa och säkraste livräddaren är en torr livräddare

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Så gör du hjärt- och lungräddning:

Inblåsning i vattnet vid drunkning

Tidiga inblåsningar redan i vattnet kan rädda liv. Barn drunknar inte sällan på badplatser och på grunt vatten. Om räddaren kan stå på botten och tidigt ge 5 inblåsningar mun-till mun i samband med en drunkning kan detta hindra hjärtat från att stanna och därmed vara direkt livräddande. Man kan som livräddare behöva blåsa hårdare för att få in luft i de vätskefyllda lungorna. Fortsätt med HLR 30 kompressioner och 2 inblåsningar tills personen vaknar eller tills ambulans anländer!

Kom ihåg minnesregeln: Medvetslös med onormal eller ingen andning, larma 112 och starta HLR.

HLR utförs med omväxlande 30 kompressioner och 2 inblåsningar.

– Placera händerna mitt på bröstbenet och tryck ned bröstkorgen 30 gånger, minst 5 cm i en takt av 100-120 /minut, släpp upp bröstkorgen helt efter varje kompression.

– Lägg en hand på pannan och 2 fingrar under hakan, för huvudet bakåt och lyft upp hakan. Knip om näsborrarna och blås in luft mun-till-mun 2 gånger. Blås till du ser att bröstkorgen höjer sig.

– Hämta och använd en lokal hjärtstartare så snart det är möjligt.

Finns det en hjärtstartare i närheten?

Med en lokal hjärtstartare kan uppemot 70% överleva ett plötsligt oväntat hjärtstopp. Hjärtstartaren är mycket enkel att använda och den ger tydliga enkla röstinstruktioner. I det Svenska hjärtstartarregistret kan du söka efter din närmaste hjärtstartare. Finns det en hjärtstartare på campingen? Är den registrerad i hjärtstartarregistret? 

För mer info finns appen ”Rädda hjärtat” från Svenska rådet för hjärt- lungräddning.

Källa: Svenska rådet för hjärt- lungräddning

Det var nära att sluta riktigt illa under familjen Mohameds utflykt till Barnens gård, som SVT Blekinge var först med att rapportera om. 

Femårige Abdiaziz Mohamed som inte kan simma sprang efter sina syskon och föll då in i poolen. När pappan Khaled Mohamed såg detta hoppade han in i vattnet och drog upp sonen över ytan.

– Jag trodde att han var död, säger han till Metro.

Pojkens mamma, Sadije Mohamed, säger att hon var enormt orolig.

– När han försvann i vattnet och jag såg det så var det som att jag bara försvann och jag tänkte att han har dött. 

LÄS MER: "Därför går det så fort att drunkna"

Åsa Malm, som äger Barnens gård, berättar för Metro att en kvinna från Irak som studerat till läkare var där och började genast med hjärt- och lungräddning på pojken. När Åsa Malm kom fram till olycksplatsen började de hjälpas åt. 

– Till slut började han kräkas vatten. Vi fortsatte och sedan kunde han andas själv. Efter det kom ambulansen som min personal hade ringt under tiden. Jag blev väldigt fokuserade och tänkte bara att han måste överleva. Man trodde inte att man skulle bli glad av att någon kräktes i ens mun men det blev man verkligen igår.

LÄS MER: "David räddade en man från att drunkna - tvekade inte en sekund"

Pojken vårdades på sjukhuset under natten och kunde i dag skrivas ut. Familjen säger nu att de är oerhört tacksamma för all hjälp.

– Abdiaziz mår bra i dag. Syskonen var så oroliga också men när han kom hem så blev de så glada, säger Sadije Mohamed.