Fakta: Fikru Maru

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013 misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister. Fikru Maru misstänks ha mutat sig fri efter att flera år tidigare ha fastnat i tullen med sjukhusutrustning som skulle användas på hans klinik i huvudstaden Addis Abeba. Sjukhuset är finansierat från Sverige av bland annat statliga Swedfund.

Ett 70-tal personer drogs i in härvan, men cirka hälften av dem är nu släppta enligt Fikru Marus juridiska ombud i Sverige Hans Bagner.

Fikru Maru förnekar brott.

Statsministern och utrikesministern är i Etiopien i dagarna på afrikanskt toppmöte och borde se till att de får träffa Fikru Maru, enligt läkarens juridiska ombud Hans Bagner.

– Han har suttit nu i snart tre år för påstådd varusmuggling av begagnad, utrangerad medicinsk utrustning i form av kompresser och gummihandskar. Det är häpnadsväckande, säger Hans Bagner.

Rättegången började i mars förra året, men sedan dess har processen skjutits upp gång på gång. Ingenting händer.

I samband med Afrikanska unionens (AU) toppmöte för ett år sedan bad Bagner förgäves statsministern att besöka Fikru Maru i fängelset. Läkaren har själv vädjat till Löfven och Wallström om hjälp.

Bildt besökte

– Ett besök vore en tydlig diplomatisk demonstration mot myndigheterna om att man är bekymrad och angelägen om den här saken, säger advokaten och jämför med när förre utrikesministern Carl Bildt besökte journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye i etiopiskt fängelse 2012. De båda benådades efter totalt 14 månaders frihetsberövande.

Bagner har fått signaler om att det finns en uppfattning i Etiopien om att Sverige lade sig i för mycket i fallet Schibbye/Persson och att man inte vill se en upprepning.

FN-konventionen ger alla rätt till en skyndsam rättsprocess. Sverige kan påpeka för Etiopien att hanteringen av Fikru Marus fall bryter mot konventionen på flera punkter, anser Bagner.

FN:s säkerhetsråd

Han tror att Sverige inte vill stöta sig för mycket med Etiopien, ett viktigt afrikanskt land, som därför inte känner sig pressat.

– Det har väl förbindelse med de svenska ambitionerna att komma med i FN:s säkerhetsråd, säger han.

Att lobba för den svenska kandidaturen till säkerhetsrådet är just ett av skälen till Löfven och Wallströms resa.

Statsministerns pressekreterare Erik Nises vill inte svara på om någon minister ska besöka den svenske läkaren.

– Sverige har en löpande dialog med Etiopien om många frågor, däribland konsulära ärenden i landet. I samband med tidigare politiska besök i landet har de här frågorna diskuterats och i samband med detta besök är det naturligt att den svenska delegationen också diskuterar de här frågorna, säger Nises.