Den 32-årige mannen, som misstänks för terrorbrott i Syrien, är så sjuk att han kan jämställas med "ett mycket ungt barn". Det anser mannens advokat Lars Salkola.

– Den svenska rättsordningen anser att man inte ska ha så svårt sjuka personer i en rättssal eller att han ska åtalas över huvud taget, säger han, till TT.

Den rullstolsburne 32-åringen ska bland annat ha problem med minnet och svårt att kommunicera. Enligt Lars Salkola är det mycket ovanligt att någon på grund av sjukdom inte åtalas, men han hänvisar till ett rättsfall där ett mordåtal mot en man i 90-årsåldern lades ner på grund av sjukdom.

Svår att förhöra

Om 32-åringen ändå åtalas anser Lars Salkola att åtgärder behöver vidtas:

– Han ska inte behöva inställa sig i rätten, och om han måste det begär jag att tingsrätten tillser att det finns utrymme för hans vårdbehov.

Enligt en skrivelse till rätten handlar det om "omfattande luft för vilopauser och tillgång till sanitetsutrymmen".

Under hösten har 32-åringen haft reseförbud, varför han inte har fått lämna Göteborgs kommun. På grund av mannens tillstånd har han inte, enligt Lars Salkola, kunnat förhöras ordentligt av Säpo.

– Jag anser att det inte kan betecknas som regelrätta förhör utan istället delgivning av utredningsmaterial till försvararen, säger han.

Enligt Lars Salkola är det inte klarlagt hur mannen har fått sina skador.

"Graverande bevisning"

Bland åklagarens bevisning ska det finnas ett bildmaterial.

– Det finns bevisning som naturligtvis är graverande, men jag vill inte säga mer då det råder förundersökningssekretess, säger Lars Salkola.

Åklagare Agnetha Hilding Qvarnström har ännu inte tagit del av advokatens skrivelse.

– Jag har inte sett den. Jag måste läsa och titta och se vad som har skrivits, säger hon, till TT.

Förutom 32-åringen misstänks en 30-åring, som sitter häktad, för samma brott. En 27-årig man är häktad i sin utevaro misstänkt för medhjälp. Terrorbrotten ska ha begåtts i Syrien under 2013.

– Det är att ett åtal att vänta snart, säger Agnetha Hilding Qvarnström.